Fossilfria stålprojekt sågas

TT

Publicerad 2023-11-08

Många höjdare har besökt Hybrit-projektet i Luleå. I maj fick energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), EU-kommissionären Margrethe Vestager, USA:s utrikesminister Antony Blinken och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) en inblick. Arkivbild.

Riskerna är alldeles för stora. Statliga LKAB borde därför ägna sig åt traditionell järnmalmstillverkning och H2 Green Steel borde lägga ner, anser forskaren Magnus Henrekson.

H2GS slår ifrån sig kritiken - projektet är ”otroligt genomlyst”, framhåller bolaget.

Magnus Henrekson lägger nu fram sin första granskande rapport, finansierad av bland andra finansprofilerna Christer Gardell, Rune Andersson och Carl Bennet, om de fossilfria stålprojekten i norra Norrland.

Han har på senare år gjort sig känd för sin skarpa kritik av Hybrits (där LKAB, SSAB och Vattenfall ingår) och H2 Green Steels mångmiljardsatsningar på grönare stål.

– LKAB ligger bra till om de bara blir vid sin läst och H2 Green Steel vore bra om det inte blir av, säger Henrekson till Dagens industri.

”Ett olympiskt spel”

Projekten riskerar bidra till högre elpriser och dessutom bli olönsamma, vilket kan få stora konsekvenser för samhällena i norr.

– Det är som ett olympiskt spel. Det blir eufori inför spelen och några år senare är det helt dött. Förhoppningsvis kan vår utredning bidra till att de här kommunerna inser riskerna, säger Magnus Henrekson.

Lina Håkansdotter, ansvarig för hållbarhet och samhällskontakter på H2 Green Steel, är kritisk till att Magnus Henrekson inte har hämtat input från bolaget i sin analys. Hade han gjort det hade han vetat att H2GS projekt har en rad investerare i ryggen och att flera bindande kundavtal redan har tecknats, säger hon.

– Det här affärscaset är otroligt genomlyst, 500 000 ingenjörstimmar har gått åt till att vända och vrida på allt, och vi känner oss trygga med att det kommer att fungera.

Inte tid att vänta

Hon håller inte heller med om att satsningen riskerar att trissa upp elpriserna.

– Vi har i dag ett väldigt stort elöverskott i norra Sverige, och till dess att vår fabrik är i produktion kommer det överskottet att öka ännu mer. Så på totalen kommer det inte bli så stor påverkan i norr.

En slutsats som H2GS däremot instämmer i är att den teknik som bolaget använder, så kallad direktreduktion, inte är banbrytande.

– Det är också det som är orsaken till att vi har valt den här tekniken. Vi ser att vi inte har tid att vänta, planeten har inte tid att vänta på att vi ska börja utveckla nya tekniker utan vi behöver börja här och nu och fortsätta utveckla andra tekniker under tiden, säger Lina Håkansdotter.

Följ ämnen i artikeln