Kraftigt vinstfall för LKAB

TT

Publicerad 2023-08-14

Lägre priser och högre kostnader pressar LKAB:s vinst. Arkivbild.

Den statliga gruvkoncernen LKAB:s kvartalsvinst pressas av lägre priser och högre kostnader. Trots resultattappet ser vd och koncernchef Jan Moström optimistiskt på framtiden.

– Det här motiverar oss bara än mer i vårt arbete, säger han till TT.

LKAB, som bryter järnmalm i Kiruna och Malmberget och är storägare i börsnoterade stålkoncernen SSAB, redovisar en vinst före skatt på 3,6 miljarder kronor för årets andra kvartal. Det kan jämföras med 5,2 miljarder för motsvarande kvartal i fjol.

Nettoomsättningen föll till 9,4 miljarder, ned från 12,4 miljarder kronor.

– Det allmänna prisfallet för järnmalmsprodukter är en förklaring till det sänkta resultatet, något vi inte kan påverka. Sedan har vi större planerade underhållsstopp att förhålla oss till, vilket medfört låg produktion och höga kostnader, säger LKAB:s vd Jan Moström.

– Jag kan konstatera att även vi utsätts för inflationstryck, tillägger han.

Oense om Malmbanan

Under sommaren har konflikten mellan LKAB och H2 Green Steel tilltagit – som handlar om kapaciteten på Malmbanan och huruvida det är möjligt att ta malm från LKAB:s gruvor i Norrbotten till H2GS planerade stålverk i Boden.

Efter oenigheterna kommer H2GS att importera malm från gruvor i Kanada och Brasilien.

– I grund och botten har vi likartad uppfattning, men vi behöver reda ut vilka underhållsåtgärder som måste genomföras och vilka förutsättningar som kommer att gälla på Malmbanan först, säger Jan Moström.

LKAB och H2GS finansierar tillsammans en kapacitetsanalys av Malmbanan som ska vara klar i höst. Efter att studien är slutförd kan det bli aktuellt med nya förhandlingar mellan bolagen.

Stor efterfrågan på mineraler

I januari annonserades att LKAB gjort det största fyndet av sällsynta jordartsmetaller i Europa. En miljon ton kan komma att brytas i en gruva i Kiruna.

Fortsatta undersökningar har medfört att mineraltillgångarna för sällsynta jordartsmetaller skrivits upp med 25 procent till över 1,3 miljoner ton, enligt LKAB.

– Efterfrågan på jordartsmineraler är enorm, och det är en högprioriterad fråga för oss. Efterfrågan har bara ökat än mer efter att Kina infört exportbegränsningar på vissa sällsynta mineraler också, säger Jan Moström.

Följ ämnen i artikeln