Så påverkas dina pensionspengar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-17

– av Ericsson kraschen

Pensionsspararna är de stora förlorarna på Ericssonraset.

De förlorade 1,4 miljarder kronor i går.

– Pensionssparandet är ett väldigt långsiktigt sparande. Det kommer alltid att gå upp och ner, säger Anders Lundström, vd på minpension.se.

Behöver du oroa dig?

Bara Sjunde AP-fondens premiesparfond, där alla de som inte gjort något PPM-val har sina pengar, äger över 70 miljoner Ericssonaktier. Gårdagens ras innebar ett tapp på över 443 miljoner kronor för Premiesparfonden.

Lika illa är det för AMF Pension som har stora Ericssoninnehav. Deras fonder tappade 444 miljoner. Konkurrenten SPP förlorade över 338 miljoner på raset.

När börsen stängde i går hade totalt 1,4 miljarder kronor försvunnit från Sjunde AP-fondens och de stora bankernas pensionsfonder.

Unga behöver inte oroa sig

Men enligt Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta, är svenskarnas pensionspengar inte i fara.

– Det finns ingen anledning att vara särskilt orolig om man är ung eller mitt i yrkeslivet. Det lär komma många upp- och nergångar innan man går i pension. Och de som har nära till pensionen har väldigt lite i sina PPM-fonder. För dem är större delen av pensionen inte premiepension.

Anders Lundström, som är vd för pensionssajten minpension.se menar dock att dagens ras ger anledning till eftertanke eftersom en allt större del av våra framtida pensioner placeras på börsen.

Tänka nog lönar sig

– Den största riskgruppen är de som aktivt valt någon form av högrisksparande och sedan inte bryr sig om sina placeringar, säger han.

– Pensionsspararna har idag större möjligheter än tidigare att påverka sin pension. Det ställer högre krav och innebär också att var och en, i högre utsträckning än förr, själv ansvarar för sin pension.

Säljsida | Plus |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln