Decenniets fattigaste månad är här: ”Hemskt”

Publicerad 2023-01-09

Januari är en ökänt tuff månad ur en ekonomisk synvinkel – men i år kan dessa veckor bli hårdare än någonsin.

Gott nytt år och välkommen till vad flera experter kallar för ”decenniets fattigaste månad”.

– Det är en perfekt storm, säger sparekonomen Sharon Lavie.

Som strössel ovanpå den redan bräckliga ekonomin har många av oss nu dessutom tomma konton efter en månad av julklappsshopping och festmåltider.

Vissa av oss har kanske till och med ökat våra skulder för att ha råd med allt som förväntas under storhelgen.

PLUS: Experten svarar: Så klarar du fattiga januari

Tillsammans skapar detta ”decenniets dyraste månad” enligt Sharon Lavie, privatekonom på fondplattformen Savr.

– Marginalerna är lägre än någonsin plus att januari klassiskt sett är svårt efter att man har spenderat mer än vanligt under jul och nyår. Det är en perfekt storm, säger hon.

 Sharon Lavie.

”Kan bli värre”

Ekonomkollegan Claes Hemberg ser samma orosmoln och förutspår att vi i januari kommer att nå en konsumtionsbotten:

– Fattigare har vi inte varit på flera generationer. Det är hemskt. Och nu i januari har man kanske julklappsskulder eftersom man brukar låna till det många gånger. Januari blir kanske det värsta vi har varit med om.

Men han utesluter inte att det kan bli ännu värre.

– Priserna kommer att fortsätta stiga på det mesta: Kläder, mat, bensin. Boräntorna ska upp lite till. Men det kommer att bli lättare till viss del. Elen blir tillexempel billigare när det blir varmare ute.

Enligt Claes Hemberg är detta första gången sedan 1951 som köpkraften i Sverige har sjunkit så mycket i ett svep.

– Vi har tappat 7 procent i köpkraft. Man ska komma ihåg att boendet utgör den största kostnaden. För ett år sedan hade den genomsnittliga bolånekunden i Sverige 4 000 kronor i räntekostnader per månad. Nu ligger det på 12 000 kronor.

Claes Hemberg.

”Ett trist år”

Även Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, bekräftar den dystra bilden.

– Jul och nyår betyder många utgifter och januari och februari är tunga när det gäller elen. Nu kommer det att bli ett trist år till. Alla typer av hushåll förutom garantipensionärerna kommer att tappa i köpkraft 2023, säger han.

För att vara förberedd rekommenderar Arturo Arques alla att göra en budget.

– Man behöver bygga upp en buffert för att klara detta. Det är så viktigt att göra en budget. Alla månader är inte likadana. Vissa är tyngre än andra. Därför är det viktigt att ha en årsbudget. Var prismedveten när du förhandlar ditt bolån. Tänk på uppvärmningen och sänk temperaturen där hemma. Var energismart, påverka din elförbrukning.

Arturo Arques.

”Spara en månadslön på några timmar”

Även Sharon Lavie uppmuntrar folk att dra åt svångremmen.

– Prioritera. Stoppa konsumtionen av allt som du inte behöver som till exempel kläder och nöjen. Se över abonnemang och försäkringar.

PLUS: Så sparar du enkelt 5 000 kronor i januari

Claes Hemberg tycker att konsumenter gör rätt i att utnyttja dagens stora utbud till att jaga rätt på de allra mest prisvärda produkterna.

– Vi har det tuffare än på flera generationer. Men vi har också ett större utbud än vad de generationerna hade. Förr fanns det kanske bara tre tröjor att välja på. Nu finns det 3 000. Vi måste lära oss att använda detta på ett smart sätt och se till att vi är prismedvetna.

Därtill tycker han att alla ska se över bolån och elavtal och se om det går att sänka kostnaderna på de fasta utgiftsposterna.

– Om man alltid jämför och hittar billiga alternativ blir det mycket pengar på det stora hela. Att jämföra tar inte så många timmar och du kan spara en månadslön på det.

Ställ dina frågor om privatekonomi till experten Sharon Lavie.

  • Sharon Lavie
    9 jan 2023

    Tack för att ni chattade med mig idag. Det var dessvärre allt vi hann med denna gång. Vi ses snart igen!

  • 9 jan 2023

    Men fattigare än på flera generationer! Nu tar ni väl i? För fyra generationer sedan var vi på sekelskiftet och det var betydligt fattigare än nu! Ta gärna i men ta i med måtta, annars blir det inte trovärdigt.

    Tony Walther

    Jag tror rubriken är fattigaste månaden under deceniets fattigaste år. Vi kan absolut inte jämföra oss med flera generation tidigare.

    Sharon Lavie
  • 9 jan 2023

    Bedrövligt hur det blivit. Vi har vart en familj med god ekonomi. Så att offra ett Netflix abonnemang, duscha kortare eller lördagspizzan just nu är helt ok. Men nu måste vi börja dra in på barnens aktiviter å det känns verkligen i hjärtat…

    Emma

    Jag förstår precis hur det känns. Ibland kan man få dela upp terminsavgifterna på flera månader, så hör av dig till den lokala klubben och fråga. ett annat tips är att låna utrustning gratis på Fritidsbanken om ni har någon i er kommun.

    Sharon Lavie
  • 9 jan 2023

    Hej!

    Hur ska man tänka kring sitt sparande nu? Jag känner inte att jag har råd att ha ett lika brett sparande i flera fonder som tidigare. Ska jag dra ner på sparandet i kronor eller fokusera månadssparandet till ett sparkonto med ränta? Känner att jag inte vill låsa upp pengar som kan behövas vid akut läge.

    Olle

    Bra att du tänker på detta. Nu kan det vara läge att skifta fokus. Har du ingen rubust buffert kan det vara en god idé att pausa inbetalningarna till fonder och aktier och lägga dem på att sparkonoto istället. Du behöver alltså inte sälja din aktier och fonder när de kanske har tappat i värde, men finns behov av tillgängliga pengar så är det bufferten du ska fylla på.

    Sharon Lavie
  • 9 jan 2023

    Kan vara tufft för familjer och även unga som kanske måste sluta idrotta då det kommer kosta mera, och idrottsföreningar höjer sina års avgifter då dom i sin tur för ökade kostnader. Så mindre idrottande i samhället.

    Veronica Granath

    Det är en farhåga som regeringen faktiskt har fångat upp och i budgeten som presenterades pratas det om ett fritidskort som ska möjligöra idrott för alla barn.

    Sharon Lavie

Följ ämnen i artikeln