”Sälj alla dina it-fonder”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-10

Expertens råd 10 år efter att bubblan sprack och börsen kollapsade

MILJARDFÖRLORARE De unga entreprenörer som byggde upp it-kraschens många bolag spelade bort enorma summor för investerarna. Enligt en beräkning i Veckans Affärer 2005 hade enbart Ola Ahlvarsson, Johan Staël von Holstein, Jonas Birgersson och Christer Sturmark gett upphov till förluster på över 9 miljarder kronor.

De är pensionsspararnas kamikazepiloter.

321 243 svenskar sitter kvar med it-fonder i PPM-systemet, tio år efter jättekraschen.

– Avsluta mardrömmen och sälj, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank.

It-bubblan som brast vid millenieskiftet fyller tio år i dagarna. 6 mars år 2000 stod den svenska börsen på sin högsta nivå någonsin. 13 mars samma år föll Nasdaq.

Enbart Ericsson var då värderat till ofattbara 1 800 miljarder kronor, och bolag som Framfab, Boo.com och Icon Medialab påstods vara ryggraden i en helt ny ekonomi. Statliga Telia såldes ut och lanserades som den trygga ”folkaktien”.

Samtidigt, med en historiskt dålig tajming, startade det svenska premiepensionsssystemet, PPM. Under hösten 2000 gick – tvingades om man så vill – runt 4 miljoner svenskar in med friska pensionspengar i fonder för värdepapper. Och trots redan vikande kurser var it-aktier omåttligt populära.

Ägarna blev miljonärer

Flera av de ledande namnen i it-bubblan hämtade hem jättevinster år 2000. Christer Sturmark sålde aktier i sitt bolag Cell Networks för runt 110 miljoner kronor i februari. Johan Staël von Holstein sålde Icon-aktier för 104 miljoner kronor i november. I december sålde Jonas Birgersson delar av sitt innehav i Framfab för 52 miljoner.

PPM-spararna gick det inte lika bra för. De som valt it-fonder fick se sitt sparande krympa till en bråkdel inom loppet av ett år, och fortfarande, tio år senare, har fonderna inte hämtat sig.

– Ändå sitter många svenskar kvar i it-rester, säger Claes Hemberg.

– Några ursäktar den segdragna skiljsmässan med att de ska kvitta förluster mot vinster. Men även den idén måste ha ett bäst före-datum.

Det är bättre att välja fonder och aktier man tror på, än att leva i ruiner av gamla it-förluster, enligt Claes Hemberg. Fermenta, Japanfonder, gamla Världenfonder är andra sådana aktuella lik i lasten.

65 procent har förlorats

Mer för pengarnas genomgång av 16 it-fonder i PPM-systemet ger honom rätt. Den som satsade pengar i fonderna vid starten har i genomsnitt, efter tio år, förlorat 65 procent av startkapitalet. Fonderna är dessutom sämre än branschen som helhet – ingen fond har lyckats slå sitt jämförelseindex.

De it-fonder i PPM som startade efter 2000 har inte heller varit bra placeringar. Enda undantaget är fonden DnB NOR Nordic Technology.

Hälften av de som ägde it-fonder och it-aktier år 2000 har sålt, men fortfarande sitter runt en miljon sparare kvar med innehav. Över 300 000 av dem i it-fonder i PPM.

– Utan någon vetenskaplig grund tror jag att de flesta är sådana som var med från början, säger Fredrik Anderssson, fondinformatör på PPM.

Sämre sparande till pensionen får man leta efter.

Följ ämnen i artikeln