Dyr Sverigevistelse för Portugalpensionärer

Av: TT

Publicerad:
För de svenskar som bosatt sig i Portugal av skatteskäl kan coronakrisen innebära en obehaglig överraskning. Arkivbild.
Foto: Albert Stumm
För de svenskar som bosatt sig i Portugal av skatteskäl kan coronakrisen innebära en obehaglig överraskning. Arkivbild.

Befintliga reserestriktioner hindrar många svenskar skrivna i utlandet från att resa tillbaka – något som kan bli en dyr affär när det blir dags att deklarera.

– Det finns ingen säkerhetsventil i lagen för sådana situationer som den här. De vanliga reglerna gäller, säger Johan Schauman på Skatteverket.

– Många har hört av sig till oss och varit oroliga då de nu inte kan ta sig hem till de länder där de är bosatta, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Reserestriktionerna kan för de besökande svenskarna leda till att vistelsen blir så pass lång att de behöver skatta i Sverige.

– De som flyttat ut kan så klart vistas i Sverige, men det finns en begränsning för hur länge en kan vara här innan en räknas som boende här, fortsätter Johan Schauman.

Gräns för Sverigevistelsen

Det finns inget lagstadgat antal dagar en maximalt kan vistas i Sverige innan detta sker men färska rättsfall brukar dra gränsen vid strax under fyra månader under ett års tid.

Blir vistelsen längre kan man åka på en skattesmäll.

– Kom du hit i mars så är det nån gång i juni du behöver ta sig tillbaka.

TT: Vad säger ni till dem som hör av sig?

– Vi kan inte göra mer än att förklara reglerna och hur de fungerar. När det gäller reserestriktioner är det Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller – säkerheten går först och då kan det här bli en konsekvens, säger Johan Schauman.

– Men ja, klockan tickar. Det finns ingen säkerhetsventil i lagen för sådana situationer som den här, de vanliga reglerna gäller.

"Inte bara några tusen"

Exakt hur många som berörs av detta går inte att säga i dagsläget, men gruppen utflyttade svenskar är stor.

– Det är inte bara några tusen utan betydligt fler. Alla tillhör inte den gruppen som lite slarvigt kan beskrivas som "Portugalsvenskar" – folk flyttar ut för att studera, jobba eller annat.

– Den största gruppen invandrare i Sverige är trots allt de som återinvandrar, det vill säga de som flyttar tillbaka hit efter att ha varit folkbokförda utomlands.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN