Lennart Arnstad om din ekonomi

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-02-25

Ta dig tid att jämföra försäkringar

Om en fågel tar sig in och fladdrar amok i ditt hem får du, bussigt nog, ersättning av alla försäkringsbolag.

Men det är faktiskt bara tre lokala länsförsäkringsbolag – i Älvsborg, Skaraborg och Gävleborg – som ersätter skador orsakade av humlor.

Gulligt?

Nja, jag vet inte om villa/hem-försäkringarna är så gulliga, trots humlesurret. Däremot är bolagens alla villkor, självrisker och premier väldigt krångliga att förstå och jämföra.

Som klok konsument bör du ta dig tid att titta igenom alternativen. Det handlar om många tusenlappar, enbart i premier. Och många tiotusentals kronor om något riktigt elände drabbar villan, fritidshuset eller lägenheten.

Sitter just och bläddrar i de gedigna produktöversikter som regelbundet dateras upp av Konsumenternas försäkringsbyrå (telefon 08-22 58 00, webbadress www.kofb.se).

1 350 kronor skiljer, för att ta ett exempel, mellan högsta och lägsta premie för en villa, byggd 1975 med 90 kvm bostadsyta, en våning med källare, oinredd vind, vattenburen elvärme, tio våtenheter och öppen spis.

Till detta kommer hemförsäkringsdelen, gällande ditt lösöre. Där skiljer 1 602 mellan högsta och lägsta premier om lösöresbeloppet är 450 000 kronor.

Nu är du alltså uppe i nästan 3 000 kronors premieskillnad. Enbart i Stockholmsregionen (dyrast i landet) skiljer 2 460 kronor mellan dyraste och billigaste villa/hemförsäkringen.

Kicki Westerståhl gör översikterna på försäkringsbyrån och har några råd:

– Du bör absolut ringa runt och ta in offerter från olika bolag. Och så måste du faktiskt veta vad du vill och behöver försäkra dig för.

Om du exempelvis har jättefrysar med mycket mat från jakt och fiske ska du ha bra skydd just där om något händer.

Försäkringsbolagen själva är inte lätta att hålla ordning på. Många ryms under samma tak, men med olika namn och marknadsinriktning.

If är gamla Skandia, Lita är Wasa och Länsförsäkringar, Safe ingår i Ikea-koncernen, Salus/Ansvar är köpt av Folksam, Netviq ingår i Kinneviksgruppen som för närvarande formerar nya Moderna Försäkringar... osv osv.

Viktigt när du jämför och väljer:

Självriskerna som kan variera med tusenlappar.

Detaljerna för vad som ingår. Exempelvis det där med skadedjur – kräver råttor och gnagare tilläggsförsäkring, finns getingar och bin med (svåra skadegörare)?

De så kallade åldersavdragen, som styr vad du själv måste betala med hänsyn till hur gamla husets delar är. Du kan slippa undan med 70 000 kronor i avdrag (hos Zürich) – eller tvingas ställa upp med 105 000 (hos Folksam).

Undersök om du får rabatt, det är allt vanligare. Bland andra kan ditt fackförbund ha nedsatta premier.

l När du ringer bolagen måste du vara beredd på att svara på rätt krångliga frågor. Se till att du har ditt nuvarande försäkringsbesked framför dig. Där finns uppgifter om husets ålder, skick, storlek, våtutrymmen, nuvarande lösöre med mera.

Räkna in tillägg, t ex allrisk och cykelförsäkring.

l Vilket värde vill du sätta för lösöret (möbler, kläder, prylar). Täck alltså av en hemförsäkring med valfritt belopp.

Väljer du rätt kan det ju löna sig att betala lite mer i premie.

En tanke som slog den familj som upptäckte att en fågel kommit in via skorstenen, sotat ned sig och sabbat de nymålade (före detta vita) väggarna.

Dessutom hade den slagit sönder glas och prydnader.

I det läget kunde man faktiskt ha struntat i humle-försäkringen

?

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln