Dags att sadla om efter semestern?

Publicerad 2011-08-19

Är jobbångesten mer än semestersaknad – så hamnar du rätt

TÄNKTE OM För tre år sedan lämnade Ulrika Ström, 40, ett välbetalt jobb för att utbilda sig till sjuksköterska – och i framtiden kanske även bli barnmorska.

Hon hade ett välbetalt, roligt jobb med bra kollegor. Men Ulrika Ström trivdes inte helt med jobbet som projektledare på reklambyrån.

Så hon satsade – lämnade jobbet och utbildade sig till sjuk-sköterska med målet att bli barnmorska.

”Det är en ära att få jobba med bebisarna”, säger Ulrika.

I juni var hon klar sjuksköterska, efter tre års ytterligare studier. Hon hade redan en fyraårig utbildning som civilekonom.

– Jag har jobbat på många spännande jobb, men alltid fanns känslan där av att jag inte riktigt kom till min rätt. Jag var osäker, rädd att göra fel och då utnyttjar man inte sin fulla potential. Jag brann inte helt för jobben.

Redan efter gymnasiet sneglade Ulrika Ström mot vårdyrket, men tyckte att det vore dumt att slita ut sig i ett jobb för inga pengar alls.

Ställdes mot väggen

När hon fick barn fick hon upp ögonen för jobbet som barnmorska. Det var till slut hennes man som faktiskt ställde henne mot väggen.

– Jag gick omkring och kände mig inte helt nöjd med situationen. ”Nu får du klämma fram vad du egentligen vill!”, sa han.

Och Ulrikas spontana svar blev ”barnmorska”.

– Det var ju rätt. Det var ju det jag ville.

Hon sökte sjuksköterskeutbildningen efter tre veckor och fick sedan vänta på besked i några månader.

– När jag kom in blev jag både varm och kall – och överlycklig.

”Viktigare att må bra”

Hon tvivlade inte alls, men visst fanns det lite oro över den ekonomiska biten.

– Fast min man har ett bra jobb och man får anpassa sig. För mig är det viktigare att må bra. Och ha kul.

Hennes omgivning blev inte förvånad. Ett vårdyrke passade Ulrika Ström. Och redan under första kursen i anatomi och fysiologi fick hon bekräftat att hon valt rätt. Nu, när hon har börjat på neonatalavdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus, med för tidigt födda barn, är hon övertygad.

– Det är helt, helt fantastiskt och en ära att få jobba med de här bebisarna, som är så små. Men lite läskigt också.

Ja, hur är det med rädslan du upplevde tidigare?

– Den är helt borta. Rädslan att göra misstag kommer nog alltid att finnas, men det gör mig extra skärpt. Det tror jag är bra, men den här rädslan går inte inåt. Den handlar inte om att jag är dum, bara att jag vill göra rätt.

Dags att byta jobb – så vet du

Har en del av semestern gått åt till att ha ångest över att snart börja jobba igen?

Ta reda på om den där jobbångesten är mer än bara semestersaknad.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz har själv haft många karriärer.

Så kom måndagen-efter-semestern. Då alarmet ringer och du bara måste upp. Kämpigt för många, men extra tufft för alla som inte är så jobbsugna längre.

– Om samma ångest och tankar är tillbaka som du kanske har haft under ett halvår – ja, då kan det vara mer än bara semestersaknad, säger Eva Rusz, i dag relationsexpert och författare, men som har haft många andra karriärer.

”Kvinnor ses som hoppjerkor”

Hon har jobbat som flygvärdinna, skolpsykolog, idrottspsykolog, chef inom försvaret, personal- och kompetensutvecklingschef vid flera företag, aerobicinstruktör, BUP-chef. Bland annat.

– Det är en kombination av att jag alltid har varit nyfiken, haft intresse för mänsklig utveckling – och slumpen. På 90-talet kunde folk tycka att jag ändrade yrke för mycket. Kvinnor ses ofta som hoppjerkor medan män gör karriär, vilket är otroligt irriterande. Men jag har aldrig haft tendens att skuldbelägga mig själv och det är jätteviktigt att inte göra det.

Så vet du om något är fel

Eva Rusz tycker att du ska fundera över vad som gör dig missnöjd med ditt nuvarande jobb.

– Du kanske inte får gehör hos din chef. Tala med din chef om dina behov och fega inte ur. Men om du gång på gång får stånga pannan blodig skapar det en enorm frustration – och huvudvärk.

En annan signal är om du inte utnyttjar din fulla kapacitet, enligt Eva Rusz. Eller om du alltid svarar negativt när någon frågar dig om jobbet.

– Du ser ingen glädje, ingen förväntan. Det går inte att göra varje dag, men när du har mer negativ förväntan än positiv – ja, då är något fel.

Sjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus

Namn: Ulrika Ström, 40.

Familj: Gift och två barn, fem och sex år.

Bor: I radhus i Farsta, utanför Stockholm.

Gör: Sjuksköterska på neonatalavdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus, även utbildad civilekonom.

Följ ämnen i artikeln