Ellen och Anders öppnade krog på solkusten

Av: 

Britt Peruzzi

Jag bytte liv

Från vardagslunk i Norrköping till krogägare på Solkusten.

Ellen och Anders Odelius skålar för sitt livs bästa beslut.

– Det kan låta som en klyscha men man ångrar bara det man inte gjort.

"När kärlek är kryddan!" Så lyder Ellen och Anders Odelius slogan på den egna krogen i spanska Torremolinos. ”Livsförändringen har gett oss ett enklare liv, både yrkesmässigt och privat.”
"När kärlek är kryddan!" Så lyder Ellen och Anders Odelius slogan på den egna krogen i spanska Torremolinos. ”Livsförändringen har gett oss ett enklare liv, både yrkesmässigt och privat.”

De kallar den för sitt svenska vardagsrum i Torremolinos. Restaurangen Ellen ligger på en gågata vid stranden och på menyn samsas internationella rätter med svensk modemat, veganska burgare och wraps.

–Jag har precis serverat blue cheese-sallad till två brittiska damer. I dag har jag också lagat bœuf bourguignon med hemmagjord potatisgratäng och schnitzel med mos, säger Ellen Odelius på en telefonlinje som bryts några gånger när hon måste ta emot beställningar.

Fick idén på en resa

De senaste elva åren i Sverige hade hon arbetat på en golfbana utanför Söderköping samtidigt som hon ständigt drömde om någonting nytt. Maken Anders var även han, efter 25 år som journalist i Norrköping, sedan länge sugen på en förändring.

– Jag ville ha ett eget företag och under en resa till Solkusten julen 2019 sa Anders plötsligt: ”är det inte här vi ska starta om?”.

Tio månader senare hade de sålt lägenheten, bilen och alla möbler och den 1 oktober satt de på ett flyg till Spanien. Ytterligare två veckor senare tog de över sin drömrestaurang från ett holländskt par som i sin tur hade valt att gå vidare i livet.

– Det kändes lite pirrigt för det var ju egentligen helt galet, det vi gjorde. Ändå var ingen av oss var särskilt nervös, säger Ellen som understryker att hon kommer att sakna sin bästa väninna Julia och sin mamma.

Anlitade en bra advokat

Samtidigt lockade det att bygga upp en framtid tillsammans.

Var ni aldrig oroliga för byråkratin?

– Jo, faktiskt. Därför bestämde vi oss tidigt för att anlita hjälp. Vi visste hur stökigt det kunde bli och hade turen att få tips om en bra advokat.

Vilken är den främsta skillnaden i vardagen?

– Att vi kan jobba tillsammans och ta det lugnare och att en av oss kan ta en paus och gå ner på stranden, om vi känner för det.

Vad fick ni för reaktioner hemma?

– Många tyckte att det var tråkigt att vi skulle flytta men många vänner drömmer själva om förändring och har sagt ”tänk om vi också skulle våga?”.

Paret, som gifte sig 2014, har redan börjat bygga upp ett socialt nätverk. En del är gamla vänner från tidigare resor, andra är stammisar och nya vänner.

– Spanjorerna är bara svårare att locka med mat men de dricker gärna drinkar hos oss, skrattar Ellen.

Börjar och avslutar dagen med promenad

Varje dag är ett nytt äventyr och nyligen testade hon och Anders att byta roller på krogen.

– Det var också helt lyckat. Det visade sig att jag trivdes bättre i köket och han i serveringen.

Krogen öppnar klockan 13 när den spanska lunchen inleds och stänger för tillfället halv elva på grund av coronarestriktionerna.

Paret Odelius ser fram emot ett långt liv i Spanien. Sverige känns redan avlägset.

– Våra dagar börjar och slutar med en lång promenad längs Medelhavet. Vi har det redan väldigt bra här. Nu ser vi bara fram emot att vaccinet ger fler möjlighet att kunna resa igen.

ANNONS

Jämför bolån och hitta en bra ränta. Helt kostnadsfritt.

Extern länk från Compricer

Jämför här

JAG BYTTE LIV: LÄS HELA SERIEN HÄR
11 miljoner i jackpott på Stryktipset – följ expertens system här
Publisert:

LÄS VIDARE

Charlotte bytte bana helt – blev sjuksköterska

ÄMNEN I ARTIKELN

Jag bytte liv

Spanien

Flytta utomlands

Privatekonomi