Resejätten börjar flyga till Sälen: ”Många längtar”

Tui startar sju flyglinjer till Scandinavian Mountains Airport

Av: 

Gustaf Tronarp

Ronja Mårtensson

Turism & resor

Här är Tuis nya drag i coronakrisen.

Charterjätten inleder en satsning på skidresor – och öppnar sju flyglinjer till den nya flygplatsen i Sälen.

– Jag tror att det kommer vara ett högt tryck, säger Adam Györki på Tui.

I coronapandeminins spår blickar charterbolagen norrut – mot skidspåren. Adam Györki på Tui tror på högtryck.

Coronapandemin har förändrat förutsättningarna för resebranschen i grunden. Mängder av människor ratar långresor för att i stället semestra i hembygden.

Charterbolaget Tui ska nu försöka slå sig in på skidområdet. Den tyskägda jätten öppnar sju flyglinjer till den nyöppnade Scandinavian Mountains Airport vid Rörbäcksnäs i Dalarna.

– Vi har flygplan som just nu bara står och inte kan flyga till andra destinationer och då har vi tittat på vad för resor vi faktiskt kan göra. Att åka till fjällen är en sådan möjlighet och något vi även kommer att fortsätta satsa på efter pandemin, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui i Sverige.

Men satsningen är ingen krisåtgärd, menar han.

– Vi har läge tittat på möjligheten att flyga till skiddestinationer och den pågående pandemin gav oss den perfekta tidpunkten att göra det.

Hur har läget varit i år för er hittills i år?

– Det är klart att det har varit tufft, men det har ändå varit helt okej. Vi har kunnat vänta ut den här pandemin på ett ganska bra sätt.

Tui tror på högt biljettryck

Flygen kommer att gå från Stockholm, Göteborg, Malmö, Växjö, Norrköping, Ängelholm och Köpenhamn.

De ska lyfta på torsdagar och söndagar med start i december.

Adam Györki hoppas att flygsatsningen till Sälen ska ge ett tillskott till besöksnäringen som blivit hårt drabbat av covid-19.

– Jag tror att det kommer vara ett högt tryckt på det begränsade antalet flygavgångarna till Sälen. Jag tror många längtar efter aktivitet i frisk fjälluft och enligt Skistars prognoser så är det fler än tidigare som planerar att tillbringa sin vinter i Sälen, säger han.

Flygplatsen har kritiserats hårt

Scandinavian Mountains Airport öppnade i december förra året. Notan för bygget hamnade på 750 miljoner kronor. Staten stod för en tredjedel av den summan.

I samband med invigningen sa vd Gunnar Lenman att han hoppas att flygplatsen kommer att bli en ”tillväxtmotor för hela regionen”.

Men projektet har fått hård kritik. I en utredning som Transportstyrelsen tillsatte så dömde samtliga experter prognoserna över antalet passagerare.

– Det kändes som en saga när jag hörde det första gången. Jag kan inte se att behovet finns över huvud taget.  Det är ekonomiskt vansinne att bygga den här flygplatsen, sa flygkonsulten Anders Lidman till DN.

Även miljörörelsen har sågat satsningen.

”Om vi fortsätter leva som i dag och låter den globala uppvärmningen fortgå hotas Sälenfjällen och andra sydliga skidorter av allt kortare vintrar”, skrev ”Protect our Winters” på Facebook när flygplatsen öppnade.

Men Tui försvarar beslutet att satsa på flyg till orten.

– Vi vill möjliggöra för människor att snabbt och smidigt ta sig till Sälen. Det är inte alla som har bil och då blir buss det enda alternativet för att hamna mitt i byn. Såklart finns det ett miljöperspektiv, men vi klimatkompenserar för det, säger Adam Györki.

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Turism & resor

LÄS VIDARE

Dystra siffror för charterbolagen inför höstlovet

ÄMNEN I ARTIKELN

Turism & resor

Malung-Sälen

Tui

Coronaviruset

Sälen