Konkurserna ökar kraftigt: ”Skrämmande”

Publicerad 2023-10-02

Konkurserna fortsätter att bli fler.

I september ökade antalet med 14 procent, enligt kreditföretaget UC.

– Det vi nu ser under september månad är en skrämmande utveckling, säger vd:n Gabriella Göransson.

Konkurstrenden fortsätter i negativ riktning. I september gick 593 bolag i konkurs, en ökning med 14 procent jämfört med samma månad i fjol. Hittills i år har 5 742 bolag gått i putten, vilket innebär en ökning med 34 procent enligt UC.

Värst drabbade är byggbranschen och hotell- och restaurang. Enligt UC:s statistik har 4 000 personer blivit arbetslösa till följd av konkurser i de branscherna.

Gabriella Göransson, vd på UC, ser oroat på utvecklingen.

– Sedan förra hösten har konkurserna bland svenska företag ökat dramatiskt. Det vi nu ser under september månad är en skrämmande utveckling där de höga konkursnivåerna har börjat stabiliseras, vilket innebär att de nu är vardagsmat för marknaden.

Gabriella Göransson, vd på UC

”Riskerar att få en ond spiral”

Hon konstaterar att lågkonjunkturen är ett faktum och prognosen för en fördjupad sådan nästa år ökar riskerna för en än mer osäker arbetsmarknad – med ökad arbetslöshet till följd.

– Byggindustrin är den bransch som hittills sticker ut med över 3 000 anställda som förlorat arbetet till följd av konkurserna. Bostadsinvesteringar står också för en viktig andel av Sveriges totala BNP. Tar arbetslösheten fart ordentligt framöver kommer vi att få se en ond spiral där efterfrågan på företagens varor och tjänster minskar ytterligare. Det här är ett av de största orosmolnen jag ser och en orsak till att konkurserna skulle kunna öka ytterligare från redan rekordhöga nivåer.

Värst drabbat i år är mellersta Sverige. Störst ökning syns i Västerbottens län på 57 procent, följt av Södermanlands län, 53 procent och Gävleborgs län med 51 procent. Men septembersiffrorna är allt mer oroande, där är ökningen jämfört med samma månad förra året 45, 111 och 133 procent.

– Mellersta Sverige har drabbats av den största konkursvågen hittills i år. På många håll i landet är det fortfarande katastrofläge för nyproduktion av bostäder. Här går Norrland delvis emot trenden med hög tillväxt inom den gröna industrin och en byggboom. Förhoppningsvis är det här något som får positiva effekter på svensk industri och sviktande BNP också på sikt, säger Gabriella Göransson.

Följ ämnen i artikeln