44 000 barn bor i familjer med låga inkomster

Två grupper sticker ut, visar SCB:s undersökning

Publicerad:
Uppdaterad:
Tusentals barn lever i familjer som under en längre tid har haft svårt att få pengarna att räcka till det nödvändigaste, som exempelvis mat, kläder och bostad. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT Izabelle Nordfjell/TT
Tusentals barn lever i familjer som under en längre tid har haft svårt att få pengarna att räcka till det nödvändigaste, som exempelvis mat, kläder och bostad. Arkivbild.

SCB, Statistiska centralbyrån

Nära tre procent av Sveriges barn bor i familjer som under lång tid haft svårt att betala det nödvändigaste, som mat, kläder och boende.

Majoriteten av dem har minst en utrikesfödd förälder, visar siffror från SCB.

Nära 44 000 barn i Sverige bor i familjer som under en längre tid har haft svårt att betala för det nödvändigaste, enligt en ny undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB.

Det innebär att familjerna, efter att skatt har dragits och eventuella bidrag kommit in, inte har tillräckligt med pengar för att det ska räcka till sådant som mat, boende, kläder, lek och fritid, försäkringar och dagstidningar.

Barn med utrikesfödda föräldrar sticker ut

Två grupper sticker ut i statistiken: Barn med minst en utrikesfödd förälder, och barn som bor en ensamstående förälder.

Fyra av tio, 41 procent, av barnen bor med en ensamstående förälder, vilket kan jämföras med 20 procent av alla barn.

Nära 75 procent av de barn som inte har råd med det nödvändigaste är födda utomlands eller har minst en utrikesfödd förälder.

Det kan jämföras med att knappt 30 procent av alla under 18 år har en sådan bakgrund.

”Väldigt låga inkomster”

– Vi har ganska bra koll på exakt vilka inkomster hushållen har, men vi har inte koll på de faktiska utgifterna utan har skapat en norm beroende på hur hushållet ser ut, säger Petter Lundberg, utredare på SCB till TT.

Han fortsätter:

– Så vi kan inte säga med hundra procents säkerhet att pengarna inte räcker till för de här familjerna, men de har väldigt låga inkomster.

Svårt att få jobb en orsak

En vanlig orsak till att familjen har låga inkomster är att föräldrarna ännu inte är etablerade på arbetsmarknaden.

”Av alla barn med sammanboende föräldrar har 69 procent två föräldrar som förvärvsarbetar. Av barnen med låg inkomststandard är det 2 procent. På samma sätt har 64 procent av alla barn med en ensamstående mamma en mamma som förvärvsarbetar”, står det att läsa i SCB:s rapport.

I undersökningen har SCB för första gången tittat på inkomststandarden under en längre tidsperiod. Familjerna som de 44 000 barnen lever i hade en låg inkomststandard under 2017, och under minst två eller tre år dessförinnan.

Fakta: Låga inkomster

  • Inkomststandarden räknas som låg i de hushåll som har mindre pengar, efter skatt och eventuella bidrag, än hushållets baskonsumtion.

  • Med baskonsumtion menas det som ingår i riksnormen för försörjningsstöd, bland annat boendekostnad, hygien, telefon, mat och kläder.

  • Om en familj har låg inkomststandard under tre års tid eller längre räknas det som varaktigt låg inkomststandard.

Källa: SCB/TT

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE