SAS öppnar flera flyglinjer

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Sedan den 18 maj gäller munskyddstvång för personal och resenärer från sex år och uppåt på SAS flygningar. Arkivbild.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sedan den 18 maj gäller munskyddstvång för personal och resenärer från sex år och uppåt på SAS flygningar. Arkivbild.

SAS öppnar flera flyglinjer i juni, både inrikesflyg och internationella rutter.

– Från en väldigt låg nivå startar vi nu upp, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

När allt fler länder lättar på och ändrar i sina reserestriktioner öppnar det upp för SAS att återuppta flera av sina rutter, enligt Freja Annamatz.

– Vi utvärderar kontinuerligt de förutsättningar och den efterfrågan som finns och utifrån det uppdaterar vi vårt trafikprogram. Det innebär att vi från och med juni kan återuppta ett antal rutter.

Under juni skalar SAS upp till att trafikera totalt 40 av sina normalt 290 flyglinjer.

Utökar trafiken

I Sverige handlar det om att addera fyra destinationer inom inrikestrafiken från Arlanda: Malmö, Kalmar, Ängelholm och Skellefteå. Dessutom börjar flygen gå mellan Arlanda och Helsingfors samt Åbo. Olika startdatum gäller för olika rutter.

UD har en global avrådan för alla resor fram till den 15 juli och rekommendationen om att undvika onödiga resor även inom landet ligger kvar.

– Det som är en utmaning är att för den som vill resa är det väldigt viktigt att ta reda på vilka restriktioner som finns. I Sverige har vi ju fortfarande en restriktion om att undvika onödiga resor. Det finns dock ett behov av nödvändiga resor som jobbpendling och annat, säger Freja Annamatz.

Flyger internationellt

I Norge, där det redan är möjligt att resa till alla SAS destinationer inrikes, blir det också möjligt att ta flyget från Bergen och Stavanger till Köpenhamn, och från Stavanger till Aberdeen. SAS återupptar också de internationella flygningarna från Köpenhamn till Amsterdam, New York och Chicago.

I stället för att, som i dagsläget, ha 15 flygplan i produktion kommer SAS från och med juni att ha 30 flygplan i luften.

Trycket på att lätta på reserestriktioner är hårt runt om i Europa inför turistsäsongen. Samtidigt har Sveriges avvikande strategi när det gäller att hindra smittspridningen av coronaviruset väckt oro i vissa länder och en osäkerhet om huruvida svenskar kommer att tillåtas resa in. Exempelvis Cypern portar svenskar. I slutet av veckan väntas den danska regeringen lämna besked om hur landet ska öppna sina gränser.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN