Falska skönhetsprodukter flödar in i Sverige

Publicerad 2013-08-02

Så vet du om ditt smink och hårvax är äkta eller falskt

Smink som köps på nätet riskerar att vara falska kopior.

Hårvaxet eller sminket du köper på nätet kan vara falska kopior eller fuskprodukter.

Och för dig som konsument kan det vara farligt att använda dem.

Så här vet du om ditt smink är äkta.

De senaste åren har tullen stoppat tusentals falska kopior på kända skönhetsprodukter vid Sveriges gränser. Kopiorna tillverkas nästan uteslutande i Kina och kan lätt beställas till Sverige via nätet.

Enligt branschorganisationen Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet, KTF, är fusket utbrett bland svenska näthandlare som säljer hud- och hårvårdsprodukter och smink.

Fel språk

Men även om tullen lyckas stoppa det mesta av de falska kopiorna finns det andra fuskprodukter som kommer in på den svenska marknaden. Det är produkter som visserligen är tillverkade av etablerade märken, men som inte får säljas i Sverige på grund av felaktiga varningstexter och innehållsdeklarationer. Enligt reglerna måste dessa texter anges på det lokala språket där produkten säljs, bland annat för att skydda konsumenterna från felaktig användning och allergibesvär.

Produkterna är ofta tagna ur sortimentet och köps upp till en billig penning i södra Europa och säljs sedan dyrt i Sverige.

– Tidigare fanns det massor av näthandlare som sålde de här produkterna. Det som nu har hänt är att det har utkristalliserats flera stora aktörer som tjänar mycket på den här försäljningen, säger Christina Mattsson, utbildningsansvarig på KTF.

”Inte tänkt för våra kunder”

För konsumenterna kan det vara farligt att använda dessa produkter.

– I en del fall kan det vara produkter som vi tvingats slänga eftersom de har varit feltillverkade eller innehåller ett ämne som inte får säljas i Sverige. Produkter som vi aldrig skulle sälja till våra kunder, säger en person, som vill vara anonym, på en av de stora tillverkarna av hårvårdsprodukter.

Som konsument kan det vara svårt att på själva hemsidan se om produkten som säljs är felmärkt och kommer från ett restlager. Är varningstexten och innehållstexten på produkten på ett annat språk än svenska kan du dock vara säker på att varan sålts otillåtet till Sverige, antingen som piratkopia eller som restnoterad produkt.

Branschen efterlyser nu metoder så att konsumenterna lättare ska kunna upptäcka att återförsäljaren säljer regelriktiga produkter. Enligt KTF diskuteras

en form av kvalitetssigill som näthandlare som säljer rätt produkter kan använda för att försäkra konsumenterna ska kunna känna sig säker.

Följ ämnen i artikeln