Vadå kris?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-17

Den anställda erbjuds 0,7 procents lönelyft – ägarna får miljarder

25 miljarder i vinst och 15 miljarder i aktieutdelningar.

Ändå vill industriföretagen inte ge mer än 0,7 procent i löneökning.

– Det är provocerande, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

Sex stora svenska industriföretag – Alfa Laval, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Scania och SKF – gjorde under 2009 vinster på sammanlagt 25,7 miljarder. Mer än hälften, 14,9 miljarder, kommer att delas ut till aktieägarna, visar Aftonbladets granskning.

”Oroas över tonläget”

De sex verkställande direktörerna gynnas rejält och får tillsammans över två miljoner i aktieutdelning. Mest går till Scanias vd Leif Östling, 560?000 kronor. Samma generositet visar bolagen inte mot de anställda. Via arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen tackade de i helgen ja till medlarens bud på 0,7 procents lönehöjning, medan IF Metall och övriga industrifack sa nej och kräver 2,6 procent.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström säger till Ekot att han ”oroas över industrifackens tonläge”:

– Sverige och svensk industri befinner sig fortfarande i en mycket djup kris, krisen är lika djup som i början av nittio­talet.

Allra mest delar Ericsson ut till sina aktieägare, 6,5 miljarder. Det är mer än företagets vinst under 2009 på 6,2 miljarder.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är upprörd:

– Att öka utdelningsvolymen i en tid när företagen säger att vi ska ha väldigt låga löneökningar är provocerande. Det går inte att säga att de som har arbetat ihop pengarna knappt ska ha någon löneökning.

Utdelningen har sänkts

Scanias pressansvarige Hans-Åke Danielsson försvarar utdelningen med att den sänkts från 2,50 kronor 2008 till en krona 2009.

Och Electrolux presschef Anders Edholm motsätter sig jämförelsen mellan aktieutdelningar med löneökningar:

– Det är inte rimligt att dra en parallell mellan vår försäljning, som till 97 procent sker utanför Sverige, och den svenska avtalsrörelsen. Det är också viktigt att påpeka att Electrolux inte gav någon utdelning 2009 för krisåret 2008.

Atlas Copcos presschef Daniel Frykholm resonerar likadant:

– Utdelningen har ingen koppling till hur kollektivt avtalade löner utvecklas i något enskilt land.

Aftonbladet har sökt samtliga sex bolag.

FACKEN SA NEJ TILL BUDET – OCH RUSTAR FÖR STREJK

Om knappt två veckor löper löneavtalen ut för omkring två miljoner svenskar. De största grupperna är anställda inom industrin och handeln.

Först tecknas avtalet för de industrianställda. Det avtalet ska sedan bli vägledande för de andra avtalen. I år har dock arbetsgivare och fack inom industrin haft mycket svårt att komma överens.

Industrifacken har krävt löneökningar på 2,6 procent – i snitt 620 kronor i månaden per anställd. Dessutom kräver facket att företagen inte ska kunna säga upp fast anställda och ersätta dem med personal från bemanningsföretag. Arbetsgivarna å andra sidan har hävdat att det inte finns plats för några centrala löneökningar alls.

Nu har oberoende medlare kallats in för att lösa konflikten. I lördags kom de med ett bud på 0,7 procent, vilket enligt IF Metall motsvarar en löneökning på i snitt 55 kronor per månad.

I söndags sa facken nej till budet och meddelade att de nu rustar för strejk. Om parterna inte enas måste ett strejkvarsel läggas senast på måndag.

Vinst: 8 271 000 000 kr.

Utdelning per aktie: 3,00

Total aktieutdelning: 3 688 839 312 kr.

Vd: Ronnie Leten.

Lön och bonus: Något lägre än företrädaren (förre vd Gunnar Brock fick 15 470 000 kr 2008).

Vd:s aktieutdelning: 36 000 kr.

Företagen gör
miljardvinster
Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln