Stängd ryssfond låser hela pensionsportföljen

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2022-03-17

Erik Fransson, chef på Pensionsmyndighetens fondtorg. Arkivbild.

Runt 140 000 svenska premiepensionsportföljer är helt låsta på grund av kriget i Ukraina.

Runt 90 000 svenska pensionssparare sitter fast med sina Rysslandsfonder sedan Moskvabörsen stängde igen i krigets inledning. Utöver det kan de som har en Rysslands- eller Östeuropafond i sin premiepensionsportfölj inte heller byta ut någon av de andra innehaven i portföljen. Totalt rör det sig om runt 140 000 sparare vars portföljer nu är helt låsta.

– Det beror på premiepensionens uppbyggnad. När man gör ett byte av en fond och har flera fonder i sin portfölj så bestämmer man en ny allokering av den nya portföljen efter bytet, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorg.

Rysslandsfonden ställer alltså till det för hela portföljen. Den som har 1 procent av sin portfölj i en Rysslandsfond har alltså även sina 99 övriga procent låsta. Det går inte att ha kvar Rysslandsfonden och byta ut övriga. Samma sak gäller för Östeuropafonder med stor exponering mot Ryssland.

– Det är inte bra, men vi får hoppas att nedstängningen blir så kort som möjligt. Vi har haft liknande situationer tidigare, till exempel när Falcon Funds fonder stängde, säger Erik Fransson.

TT: Är det många som har velat byta ut fonder som inte har kunnat?

– Vi vet inte riktigt, men som vi har uppfattat det har det inte varit något större intresse från sparare med Rysslandsfonder. De som har kvar dem kanske också är de som är lite mindre aktiva.

TT: Kan man räkna med något värde på Rysslandsfonderna när de väl öppnar?

– Sannolikt får man vara beredd på att det har varit stora nedgångar i värdet. Förhoppningsvis har de flesta inte haft hela premiepensionen i Ryssland, utan mer som en krydda i portföljen. Men det kan kännas smärtsamt ändå.

Ett sätt för småsparare att komma ur Rysslandsfonderna är om fondbolagen skulle välja att lägga ner dem. Då tar myndigheterna över och likviderar fonderna.

Enligt Erik Fransson är det inga fondbolag som har fattat beslut om att lägga ner fonderna än så länge.

– Men många institutionella investerare har redan exkluderat ryska fonder och småsparare kommer förmodligen tänka likadant. Om det inte finns någon aptit från nya köpare för en lång tid framåt har man inte förutsättningar att driva vidare en fond, säger han.