Jag tvingas ha mina pengar hos KPA"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-01-04

Valbyrån vägrar skicka blanketter vinnare: ägaren KPA

Pensionsvalet för 880 000 vård- och kommunanställda är ett fiasko.

Sex av tio har inte valt – och nu vägrar valbyrån att skicka ut blanketter till dem som tappat sina.

Den stora vinnaren är valbyråns ägare KPA, som får flera miljarder från ickeväljarna.

Före den 31 december skulle de 880 000 ha valt tjänstepension. 39 procent har skickat in PFA 98-blanketten. Det kan jämföras med PPM-valet där 66 procent sände in blanketten.

Därför har valbyrån, Pensionsvalet PV AB, sträckt ut tiden till 12 januari. Men har man tappat blanketten går det efter nyår inte att få någon ny.

– Det är helt sjukt. Jag kan inte hitta min blankett och därför får jag inte välja. Jag vill ha mina pengar i fondförsäkring, men tvingas nu ha en pensionsförsäkring i KPA, säger röntgenläkaren Thomas Josefsson.

Viktigare än premiepensionen

Valet är viktigare än PPM-valet. Dels rör det sig om mer pengar, dels går det inte att ångra sig.

– Vi måste tyvärr säga nej till alla som ringer och vill ha blanketter, valperioden är slut, det är bara inläsningtiden som har förlängts, säger Pensionsvalets vd Agneta Rönn.

Den som inte väljer får automatiskt pengarna placerade i en pensionsförsäkring hos KPA. Samma KPA som till 100 procent äger valbyrån Pensionsvalet. Ju färre som skickar in blanketten desto mer pengar tjänar KPA.

– Bara att det går att misstänka en koppling är olyckligt, säger fond- och pensionsexperten Mats Wester på tidningen Sparöversikt.

Delar lokaler i Stockholm

Förutom att KPA heläger Pensionsvalet finns flera band:

Pensionsvalet sitter i samma lokaler i Stockholm som KPA.

De flesta av de elva anställda i Pensionsvalet arbetade tidigare hos KPA.

Ordföranden för Pensionsvalet, Bertil Repfennig, var tidigare chef för Folksams pensionsbolag. Han håller nu på att integrera KPA i Folksam.

– Att vår verksamhet skulle styras av moderbolaget KPA:s intressen är direkt oförskämt. Styrelsen, bland annat med företrädare för avtalsparterna, styr inriktningen. Vi agerar neutralt mot alla de försäkringsbolag som våra kunder har att välja mellan, säger Agneta Rönn.

Många av väljarna är emellertid missnöjda.

Till exempel fick mellan 10 000 och 20 000 väljare sina valpaket veckan före jul. Någon vecka tidigare hade 50 000 andra fått sina blanketter. Det var tänkt att alla skulle ha dem i oktober.

I går var det 19 minuters kötid för att komma fram till Pensionsvalets kundtjänst.

Maths Nilsson

Följ ämnen i artikeln