"Räkna med tredubbel ränta"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-21

Räntefesten är snart över

Ylva Yngvesson, chef vid Institutet för privatekonomi på Swedbank, bekräftar att det kommer bli tufft.

Tredubblade räntor och fallande priser.

Framtiden ser tung ut på bostadsmarknaden.

I alla fall för dem som har köpt under prisrallyt.

– Hjälp, nu blir jag orolig, säger Anna Åhlberg, 28, som nyss flyttat in i en bostadsrätt i Stockholm.

De senaste månaderna har varit en fest för fastighetsmäklarna.

Kombinationen av låga räntor och låga bostadspriser har fått människor att köpa som aldrig förr. Men nu verkar toppen vara nådd.

”Folk är oroliga”

– Ja, vi har haft en fantastisk utveckling på bostadsmarknaden de senaste månaderna. Det har varit enormt mycket folk på visningarna och folk har kastat sig in i budgivningar, medan vi i våras fick kämpa för att få in bud. Men nu märker vi en försiktighet som hör ihop med folks oro över att räntorna ska gå upp och den kraftiga prisuppgången, säger Henrik Rundgren, vice vd på fastighetsmäklarfirman Notar.

Anna Åhlberg, som för några månader sedan slog till på en etta på Södermalm i Stockholm blir orolig när hon hör om utvecklingen. Att flytta är det däremot inte tal om.

– Nej, jag kommer kunna bo kvar, men jag kommer inte att ha några pengar över. Det blir existensminimum, säger hon.

Går uppåt nästa år

Ylva Yngveson, chef vid Institutet för privatekonomi på Swedbank, bekräftar att det kommer att bli tufft. Samtidigt menar hon att räntehöjningen kommer att ske successivt, med början nästa år.

– Vi kommer att se mer än en tredubbling av räntorna, men det ligger några år fram i tiden. Det viktigaste nu är att tänka över sin konsumtion, öka på sitt sparande och amortera för att minska sårbarheten, säger Ylva Yngveson.

4 frågor till 3 experter

1) När faller bopriserna?

2) Kommer boräntorna att skjuta i höjden? I så fall hur mycket?

3) Kommer folk att tvingas flytta?

4) Vad kan bostadsrättsägare göra för att klara situationen?

Annika Creutzer, chefredaktör för E24:s privatekonomiska sajt Pengar 24:

1) Fallen har börjat på orter med hög arbetslöshet. Det stora prisfallet kommer vi att se när räntorna börjar stiga och arbetslösheten också ökar. Prognoser säger sen vår eller hösten 2010.

2) Finansinspektionen sa förra veckan att hushållen bör tänka på att normalräntan för bolån är 5,5 procent. Det gäller när inflationen är på målet och finansmarknaden är i balans. Men troligen dröjer det två–tre år innan vi har normalränta. Jag rekommenderar alla att räkna på minst 6 procent om de är ny­köpare och ska låna till nästan hela köpeskillingen.

3) De som tvingas flytta är framför allt de som samtidigt drabbas av långvarig arbetslöshet, långvarig sjukdom eller skiljer sig. I dag kan vi se att en del klarar, tack vare låg ränta, att bo kvar i villan efter skilsmässan. Bor man på en ort med kraftiga prisfall är risken stor att man dessutom har lån kvar efter försäljning.

4) Alla bör se över sina lån och stresstesta sin ekonomi. Klarar du en ränta på 6–7 procent? Försök att amortera så mycket som möjligt redan nu om du har höga lån. Se också gemensamt över föreningens ekonomi. Ska du köpa ska du inte bara tänka på din egen ekonomi, kolla också föreningens.

Lars Engelbert, vd på Hemonline. Tidigare vd och huvudägare av Bjurforsgruppen samt ordförande i Mäklarsamfundet:

1)?Villapriserna kan komma att falla inför valet, av politiska skäl. Framförallt de dyra. Borätter slutar att öka i pris under våren. Eventuell nedgång till hösten. Men i så fall inga stora förändringar. Fallande bopriser beror på flera olika saker – politiska beslut, ränteuppgång, sysselsättningsgrad, utbud och energipriser. Observera att villa- och borättsmarknaden kan ha olika utveckling, liksom olika pris­intervaller inom områdena.

2)?Absolut, ingen kan tro något annat. Sannolikt kommer ränteläget vara 3–5 procent inom 2–4 år.

3)?En del kommer att tvingas flytta på grund av arbetsbrist, högre räntor och så vidare. Men det kommer vara fortsatt enkelt att sälja bostäder i storstäder. Historiskt sett så återhämtar sig marknaden relativt snabbt även vid kriser. Detta gäller framförallt borättsmarknaden. Så, några stora förluster behöver köparna sannolikt inte vara rädda för.

4)?Amortera nu om det är möjligt. Att vara påläst sparar också hundratusentals kronor vid ett bostadsbyte.   

Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, KTH:

1)?När Riksbanken tydligt börjar höja räntan då sjunker först omsättningen. Sedan faller priserna.

2)?En ”normal” kortränta ligger mellan 4 och 6 procent.

3)?Ett fåtal tvingas flytta, men man drar i första hand in på annan konsumtion.

4)?De som kan ska sätta av pengar nu genom att kontantspara eller amortera på sina lån.

”Jag har bundit mitt lån till en hög ränta”

Pensionären Lennart Carlfors, 79. Bor i en bostadsrätt i Järfälla, söder om Stockholm.

Hur stora lån har du på din bostadsrätt?

– Lån på nära en halv miljon.

Har du råd att bo kvar om räntan stiger till över 6 procent?

– Ja, jag klarar mig nog, men det är svårt att säga hur det blir framöver. Jag köpte lägenheten på 1980-talet då högkonjunkturen blommade för fulla muggar. Jag har bundit lånet och har haft hög ränta nu när andra har haft låg.

”Det blir existensminimum”

Singeltjejen Anna Åhlberg, 28. Bor i en nyköpt etta i Stockholm.

Hur stora lån har du på din bostadsrätt?

– Typ 1,5 miljon.

Har du råd att bo kvar om räntan stiger till över 6 procent?

– Ja, jag kommer kunna bo kvar, men jag kommer inte ha några pengar över eller spara något. Det blir existensminimum. Om räntorna höjs blir jag tvungen att skattejämka och fundera på att kanske låsa eller dela upp några av lånen.

”Så länge vi har jobb kan vi bo kvar”

Småbarnsfamiljen Åsa Swanberg, 33 och Mats Peter Swanberg, 32, med barnen Anton, 4, och Tuva, 6 månader. Bor i en enplansvilla i Länna som de byggt själva 2005.

Hur stora lån har ni på villan?

– 2,2 miljoner.

Har ni råd att bo kvar om räntan stiger till över 6 procent?

– Som läget är nu har vi bundit räntorna i några år framöver. Så länge vi har jobb så klarar vi utgifterna. Vi har inte förköpt oss utan kommer att ha råd att bo även om räntan går upp. Men självklart, om räntan stiger till 8–10 procent så kanske vi inte har råd att bo kvar.

”Jag får svårare att spara”

Singelkillen Johannes Glaumann, 29. Bor i en nyköpt etta i Stockholm.

Hur stora lån har du på din bostadsrätt?

– Lånet ligger på 1?350?000 kronor. Jag hade en insats på 325?000 så därför behövde jag inte låna så mycket.

Har du råd att bo kvar om räntan stiger till över 6 procent?

– Ja, men det kommer svida. Jag försöker spara nu för att vara beredd på en eventuell räntehöjning. Om räntorna höjs kommer det bli svårare att spara.

Följ ämnen i artikeln