Snart är prisfesten över

Publicerad 2013-10-03

Bostadsmarknaden är glödhet – men snart faller priserna

Roger Josefsson.

Bostadsmarknaden har varit glödhet under hösten.
Men snart är prisökningen över.
Det spår Danske Banks chefekonom Roger Josefsson.

Bostadsmarknaden i Sverige går just nu på högvarv. Priserna på både bostadsrätter och hus, i framför allt storstäderna, ligger på rekordhöga nivåer. På bara ett år har priserna på bostadsrätter ökat med 14 procent, och villapriserna har ökat med fyra procent, enligt Mäklarstatistik.

Men snart är säljarnas fest på bostadsmarknaden över. Det spår Danske Bank i sin senaste konjunkturprognos. Banken tror att bopriserna fortsätter att stiga med 2,5 procent i år. Men sen är det stopp. Under 2014 räknar Danske Bank att priserna faller med 5 procent.

"Kraftigt övervärderad marknad"

Bankens chefekonom, Roger Josefsson, säger att den svenska bostadsmarknaden är kraftigt övervärderad.

– Om man tittar på hur huspriserna och lånevolymerna har utvecklats i förhållande till inkomsterna de senaste 15-20 åren så ligger de betydlig högre nu än vad de gjort tidigare. Det går ofta i vågor, under en period har vi låga priser i förhållande till inkomsterna, och under en annan har vi höga. Men överlag ska kvoten ligga på 1. Nu ligger den 25 procent över genomsnittet, vilket är ohållbart, säger han.

Roger Josefsson ser två scenarier framför sig. Antingen planar priserna ut och ligger stilla, samtidigt som inkomsterna ökar, eller så kraschar bostadsmarknaden och priserna faller stort.

"Hyfsat läget"

– Det finns inget land som har en så övervärderad bostadsmarknad som Sverige och som klarat av en kontrollerad anpassning av priserna. Men Sverige är ett land som har ett hyfsat utgångsläge att klara det.

Roger Josefsson nämner flera faktorer till att Sverige kan undvika en bostadskrasch. Bland annat eftersom utbudet av bostäder i Sverige är lågt, vi har dessutom ett väl fungerade välfärdssystem som gör att bostadsägare inte behöver sälja sina dyra lägenheter så fort de förlorar jobbet, utan kan klara sig i ett till två år. Det är också ovanligt att folk köper bostäder på spekulation i Sverige, något som skedde i stor utsträckning i till exempel Danmark och Spanien innan bostadsbubblan sprack där.

Åtgärder krävs

För att klara en kontrollerad anpassning av priserna krävs någon form av åtgärd som bromsar marknaden, säger Roger Josefsson. Men han påpekar att de måste användas varligt under en övergångsperiod.

– Amorteringskrav eller slopade ränteavdrag, vilket som är bäst låter jag vara osagt. Men det viktigaste är att man applicerar dessa med stor försiktighet, annars kan åtgärderna förvärra prisfallet och vi hamnar i en ond spiral där människor måste spara kraftigt, vilket dämpar konsumtionen, höjer arbetslösheten och i sin tur hela ekonomin.

Följ ämnen i artikeln