Bostadsbolag kraftsamlar mot svartkontrakt

Nya regler på hyresmarknaden

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Från och med den 1 oktober gäller hårdare regler för olovlig andrahandsuthyrning.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
Från och med den 1 oktober gäller hårdare regler för olovlig andrahandsuthyrning.

Från och med den 1 oktober är det straffbart att hyra ut sin hyresrätt utan tillstånd och till för hög hyra.

De kommunala bostadsbolagen har trappat upp arbetet mot svartkontrakt, och i både Stockholm och Göteborg har det redan frigjorts fler lägenheter än under hela förra året.

I våras beslutade riksdagen om att kraftigt skärpa lagen för att stävja olovlig andrahandsuthyrning. Inte bara förlorar den som olovligen hyr ut sin bostad i andra hand sitt kontrakt, nu riskerar man också böter eller fängelse. De nya reglerna började gälla den 1 oktober.

Under 2018 kunde det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem frigöra 143 lägenheter som hyrdes ut utan tillstånd, och återlämna lägenheterna till bostadskön. Redan i september i år stod det klart att det friställts 145 lägenheter.

I Göteborg jobbar de tre stora förvaltande allmännyttiga bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget gemensamt för att förhindra oriktiga hyreskontrakt. Det gör man sedan en längre tid tillbaka.

Utreder misstankar

Samarbetet handlar nästan uteslutande om olovlig andrahandsuthyrning, men kan även vara misstankar om försäljning av hyreskontrakt.

– Här samarbetar vi med Störningsjouren för att kontakta och utreda misstänkta oriktiga hyresförhållanden. Målet är att säkerställa att kontrakten hyrs ut den ordinarie vägen och att de blir riktiga och trygga kontrakt, säger Linda Thorsson, informationschef på Poseidon.

Även här har man kunnat frigöra fler lägenheter i år än under hela fjolåret. Hittills i år har koncernen, som består av de kommunala bostadsbolagen Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget, frigjort totalt 480 kontrakt. I fjol friställdes koncernen totalt 427 kontrakt.

Bostadsbolagen har påmint sina hyresgäster om att det numera är straffbart att hyra ut sin lägenhet utan lov.

– I samband med den nya lagen har vi gått ut och informerat våra hyresgäster tydligt om vad som gäller, säger Linda Thorsson.

Stort arbete

Även i Stockholm och Malmö har bostadsbolagen gått hårt åt svartkontrakten.

Under 2018 kunde det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem frigöra 143 lägenheter som hyrdes ut utan tillstånd, och återlämna lägenheterna till bostadskön. Redan i september i år stod det klart att det friställts 145 lägenheter, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tidigare i somras genomförde Malmös kommunala bostadsbolag MKB en större räd mot olovliga andrahandsuthyrningar, där över 150 lägenheter över hela staden kunde lämnas tillbaka till bostadskön.

Att hyra ut en lägenhet i andrahand är tillåtet – men bara i vissa fall. Det kan handla om att provbo med en ny partner eller studera på annan ort, och den som hyr ut måste se till att ha tillstånd från hyresvärden.

Publicerad:

LÄS VIDARE