Så mycket ger en höjd pensionsavgift

Av: 

Fredrik Rundkvist

Pension

En höjning av pensionsavgiften till 18,5 procent kommer att ge ungefär en tusenlapp mer i månaden för framtidens pensioner.

Det framgår av en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

– Det är främst medelinkomsttagare som gynnas, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

När pensionssystemet konstruerades på 1990-talet var tanken att avgiften skulle vara 18,5 procent. I praktiken kom den dock att bli 17,21 procent. Nu hörs allt fler krav på en höjning till den ursprungliga nivån för att motverka urholkningen av inkomstpensionen.

Men en sådan höjning skulle i praktiken ha ganska liten effekt, enligt rapporten från Pensionsmyndigheten.

– Effekten på den disponibla inkomsten för personer över 65 år är ganska måttlig, i genomsnitt plus 2,2 procent för kvinnor och plus 2,4 för män, säger Ole Settergren.

En rapport från Pensionsmyndigheten visar nu hur mycket högre framtida pensioner skulle bli med en höjd pensionsavgift.

Foto: BrianAJackson / iStockphoto

I genomsnitt skulle det innebära 390 kronor mer i månaden för kvinnor och 600 kronor mer för män från och med 2023. Det förutsätter dock att riksdagen beslutar att överskottet från höjningen även ska komma dagens pensionärer tillgodo.

Om det i stället enbart är framtidens pensionärer som får del av pengarna så får höjningen fullt genomslag från och med årskullen född år 2000. Då kommer höjningen att ge ungefär 1 000 kronor mer i månaden.

Gynnar inte låginkomsttagare

Enligt rapporten är det främst medelinkomsttagare som gynnas av en höjning.

– Låginkomsttagare som får del av grundskyddet får inte lika mycket nytta, eftersom deras grundskydd kommer att minska med en del av höjningen. Och höginkomsttagare är inte så beroende av den allmänna pensionen utan är mer beroende av tjänstepensionen, säger Ole Settergren.

Beräkningarna visar även att höginkomsttagares tjänstepensioner kommer att minska något om avgiften höjs.

Ardalan Shekarabi (S) är ordförande för pensionsgruppen i riksdagen.

Foto: Marko Säävälä/TT

Socialdemokraterna driver frågan men har ännu inte fått något gehör för en höjning bland övriga partier i riksdagens pensionsgrupp.

– Man måste se helheten. Vår bedömning har varit att pensionstillägget, i kombination med en avgiftshöjning, i kombination med andra förändringar av arbetslivet kan innebära kännbart höjda pensioner, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), ordförande för pensionsgruppen.

– Sammantaget, om de här sakerna görs, så får man en märkbar förändring. Och den förändringen är viktig om vi ska få pensioner som är anständiga.

Oenighet i pensionsgruppen

Avgiften har seglat upp som en av de stora knäckfrågorna för pensionsgruppen. Moderaternas och Centerns representanter riktade nyligen skarp kritik mot socialförsäkringsministern sedan det blev känt att socialdepartementet beställt en internutredning om en avgiftshöjning utan pensionsgruppens vetskap.

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

LÄS VIDARE

Pensionsraseriet efter årets första utbetalning

ÄMNEN I ARTIKELN

Pension

Pensionärer

Socialpolitik

Privatekonomi