Varför går elpriserna upp under sommaren?

Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor

Av: 

Christina Sahlberg

Sparekonomen Christina Sahlberg om elpriser.
Sparekonomen Christina Sahlberg om elpriser.

Elpriser

Hur kan elpriserna gå upp så mycket plötsligt nu när det ju ändå är sommar och varmt?

Hälsning Valdemar

Hej Valdemar, 

I början av juni låg elpriserna på historiskt låga nivåer vilket gjorde att Kärnkraftverken började förlänga sina planerade underhåll. Och enligt elhandelsbolaget Bixia stängde de vindkraftsparker som kunde ned produktionen då det låga elpriset knappt täckte kostnaderna. 

Men sen hände något. Elpriserna började stiga och steg från 3,2 öre/kWh till över 80 öre/kWh. Som mest var priset uppe i två kronor. Men detta hände bara i södra och mellersta Sverige. I norr skapade vårfloden tryck i vattenkraftsproduktionen och med lägre efterfrågan hölls priserna nere.

Medan norra Sverige haft gott om el och låga priser började situationen se helt annorlunda ut i de södra och mellersta delarna av landet då man började få brist på el. Import av el från Tyskland och Danmark gjorde att vi klarade försörjningen men till priset av stigande kostnader.

Kan inte norra Sverige bara föra över el till södra Sverige kanske du tänker? Tyvärr går inte det idag på grund av brister i överföringskapaciteten mellan olika delar av sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

Din matkasse kan bli dyrare: ”Akut kris”

ÄMNEN I ARTIKELN

Elpriser

Frågor och Svar

Sparande