Hackare använder Jacksons död

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-04

Meddelanden om Michael Jackson sprider virus på Twitter

Michael Jacksons tragiska död utnyttjas för att sprida virus på microbloggen Twitter.

Datorsäkerhetsexperten Per Hellqvist ger sina bästa råd om hur du skyddar din dator.

– Det här är riktigt farliga virus , säger han.

Michael Jackson.

Den populära microbloggen Twitter är en bra källa till snabba nyheter och skvaller, men nu är det läge att vara försiktig. En virusepedemi som i värsta fall kan slå ut din dator härjar i populära flöden.

Särskilt farligt är det just nu i flödena kring de nyligen bortgångna stjärnorna Michael Jackson och Farrah Fawcett.

– Det här är riktigt farliga virus därför att de ser så oskyldiga ut och finns i en miljö med många ovana användare, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec.

5 000 meddelanden i minuten

När Michael Jackson tragiskt gick bort i förra veckan blev Twitter omedelbart en stor nyhetskälla för ledsna fans. Enligt Los Angeles Times var andelen Jackson-relaterade meddelanden på Twitter hela 5 000 i minuten när nyheten kom.

– Stora nyhetshändelser är perfekt för elaka virusspridare eftersom så många använder sig av flödena samtidigt. Därför ska man vara särskilt försiktig med vad man klickar på när man använder populära söktermer på Twitter, säger Per Hellqvist.

Han understryker att virusen på Twitter är extra luriga eftersom länkarna i microbloggen förkortas automatiskt. Då är det svårare för användarna att bedöma hur seriös avsändaren är och var man egentligen hamnar när man klickar på länken.

– Ingen skulle klicka på länken www.elak.com, men nu ser man inte var länken leder vilket gör det svårt att vara kritsik.

Använder skandalnyheter

Enligt Per Hellqvist är det omöjligt att ge generella råd om vad man kan klicka på och inte, men han varnar för att följa länkar till bilder och rent osannolika nyheter.

– Oftast använder elakingarna sig av skandalnyheter som att Michael Jackson lever för att få människor att klicka på länken. När de väl klickat kommer de till en sida som ser helt vanlig ut, men som innehåller skadlig kod som omedelbart attackerar datorn. Användaren märker inte att det sker.

Viruset är ofta utformat för att ta över datorn och på så sätt få tillgång till bankkoder och annan viktig information. Andra virus är ute efter att få tillgång till e-postprogram och kontaktuppgifter.

– Det här är farliga grejer och hjärnan är ditt bästa antivirusprogram. Ha den alltid påslagen när du surfar, säger Per Hellqvist.

Det är inte första gången Twitter drabbas av virusattacker. Viruset StalkDaily härjade på sajten i april och i juni spreds fejkade länkar med skadlig kod i populära flöden.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln