Larmet: Stora ekonomiska skillnader mellan unga tjejer och killar

Börshajen: ”Män i 30-årsåldern har dubbelt så stora besparingar som kvinnor”

Publicerad 2024-03-08

Föräldrar sparar mer till söner än till döttrar.

Andra ”Börshajen” Farhad berättar att den ekonomiska ojämlikheten börjar i tidig ålder.

– Ute i arbetslivet får kvinnor inte samma maktpositioner och inte samma lön – det gör att det ekonomiska gapet fortsätter att växa, säger hon.

Andra Farhad, 30, är VD för Börshajen som är en utbildningsplattform för sparande och investeringar. Hon är även engagerad i jämställdhetsfrågor och föreläser om ekonomiska skillnader mellan unga tjejer och killar.

– Det börjar ju redan vid treårsåldern, och sen kan man se att det håller i sig resten av livet, säger hon.

Andra ”Börshajen” Farhad.

Föräldrar sparar mer till sina söner

Statistik visar att föräldrar generellt har en större tendens att spara mer till sina söner än sina döttrar.

Enligt siffror från SEB sparar man i snitt 650 kronor till en dotter och 730 kronor till en son. Pojkar brukar dessutom få mer i fickpeng.

– Man tar mer risk i pojkars portföljer än vad man gör i flickors vilket ju också påverkar avkastningen, förklarar Farhad som poängterar att det hela skapar mönster som följs livet ut.

– I 30-årsåldern har män dubbelt så stora besparingar som kvinnor i samma ålder.

Klyftorna växer i arbetslivet

Även andra faktorer hjälper till att spä på klyftorna och enligt Jämställdhetsmyndigheten är endast 25 procent av företagare i eget aktiebolag kvinnor – och nio av tio vd:ar i börsbolag är män.

– Ute i arbetslivet får kvinnor inte samma maktpositioner och inte samma lön – det gör att det ekonomiska gapet fortsätter att växa, förklarar Andra Farhad.

Hon menar att en jämställd ekonomi är gynnsamt både på individnivå och för samhället i stort.

– Om kvinnor tjänar mer pengar så kan de också investera sina pengar. Det gynnar företagen och hela samhället. Kvinnor som tjänar pengar kan ju starta företag, de kan anställa och det skapar arbetstillfällen.

– Det är också viktigt att kvinnor är ekonomiskt självständiga och till exempel inte känner sig tvugna att stanna i en relation av ekonomiska skäl, säger hon.

Finansbranschen behöver moderniseras

Andra Farhad pekar på framförallt tre saker som hon anser kan hjälpa till att minska skillnaderna mellan mäns och kvinnors ekonomi.

– Det första är att det måste ske en förändring politiskt. Vi behöver ett modernt skolsystem där man får lära sig om privatekonomi och ränta och inflation och hur det går till att köpa bostad.

Andra Farhad ser även att finansbranschen behöver moderniseras.

– Jag tror att många kan känna att de är i underläge bara de kliver in på en bank. Alla går runt i kostym och man använder ett språk som inte alla privatpersoner förstår.

Andra Farad menar att den kommunikativa tröskeln måste sänkas och att bankerna måste finnas där unga finns.

– Bankerna äger inte spardialogen på sociala medier som är ungas naturliga vardagsrum.

– Risken blir att det öppnar upp för att oseriösa aktörer tar över den marknaden. Både Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten har nyligen gått ut och varnat för ekonomiska bedrägerier på sociala medier, framförallt bland unga.

Det viktigaste av allt menar Andra Farhad är att utbilda sig.

– Det är livsviktigt och bygger en stabil grund för framtiden. Kunskap är viktigt både för dig själv och dina barn som kommer att ärva den från dig.

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg.

Jämställdhetsministern: ”Viktigt att inte bara kolla på lönegapen”

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg tror att en attitydförändring på samhällsnivå måste till för att minska den ekonomiska ojämlikheten.

– Som politiker kan vi ju aldrig styra vilka val enskilda människor gör eller hur föräldrar sparar till sina barn. Men som jämställdhetsminister så kan jag såklart hjälpa till att sätta lampan på den typen av frågor och förhoppningsvis skapa en diskussion och en attitydförändring utifrån det, säger hon.

Brandberg tror också att mer fokus behöver ligga på unga. Ministern berättar att Regeringen nyligen gett Medlingsinstitutet i uppdrag att göra en bredare analys av svenskarnas inkomster för att bilda sig en bättre uppfattning om potentiella förbättringsområden.

– De har ju sedan länge analyserat löneinkomster, men nu analyserar de alla inkomster
som påverkar människors liv utifrån ett jämställdhetsperspektiv, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi ser det, för om vi endast fokuserar på löneskillnader
då börjar vi prata om detta först när man är just i arbetande ålder.