Micael Bindefeld valde kön på barnet: ”Man kan tycka vad man vill”

Berättar om surrogatmödraskapet i nya boken ”Mannen myten minglet”

Publicerad 2023-04-21

Längtan efter att bilda familj var starkast.

Så makarna Micael Bindefeld och Niklas Sigurdsson valde att bli föräldrar genom surrogatmödraskap.

I boken ”Mannen myten minglet” berättar Bindefeld mer om processen och hur de valde kön på barnet.

Mannen myten minglet” handlar om Micael Bindefelds, 63, liv.

I boken berättar han själv om hur processen gick till när han och Niklas Sigurdsson, 54, tog hjälp av en surrogatmamma i USA för att få sin son Simeon.

De två makarna har även pratat om ämnet när de gästade ”Carina Bergfeldt” i SVT – en intervju som senare blev rejält kritiserad och avsnittet anmäldes till Granskningsnämnden av bland andra Sveriges kvinnoorganisationer.

Nicklas Sigurdsson och Micael Bindefeld.

Fick välja bland egenskaper

I ”Mannen myten minglet” berättar Micael att allt som var ”genetiskt betingat” med de tänkbara donatorerna redovisades.

”Från ögonfärg, skostorlek och puckelryggar till skolresultat och eventuellt anlag för bollsinne och musikalitet. Långa, detaljerade sjukjournaler med diagnoser och dödsorsak generationer tillbaka i tiden”, skriver han.

Efter flera månader hade listan kokats ner till sju stycken tänkbara kandidater.

Micael Bindefeld.

Ville ha en judinna

Han berättar att makarna hade en tydlig vision över vad de letade efter och att det var en tjej som de gång efter gång återkom till.

”Hon var 25 år, hade gått på college, var egenföretagare och judinna. Vi sökte explicit efter en donator med judiskt påbrå eftersom Nicklas och jag var överens om att vi ville ge vårt kommande barn en judisk uppväxt.”

Men det kom fram att kvinnan bar på ett herpesvirus som vid förlossningen skulle kunna överföras till barnet – och i västa fall innebära allvarliga fysiska handikapp.

Micael Bindefeld.

Fick välja kön

Surrogat-processen fick då börjas om och det landade i Dominique, 24, och fick då valet av läkaren att få en dotter eller son.

”Nicklas och jag bara tittade på varandra. Först förstod vi inte vad Dr. David E. Tourgerman menade. Att välja kön är en icke-fråga i Europa och vi hade aldrig ens snuddat vid tanken på att det fanns en möjlighet att välja kön på barnet. Hur kunde man ens ställa en sådan fråga? Det kändes obekvämt”, skriver Bindefeld.

Efter lite resonerande fram och tillbaka landade beslutet i en pojke eftersom de tänkte att det skulle bli lättare för en kille att växa upp med två pappor.

Den 31 juli 2016 föddes Simeon.

Carina Bergfeldt, Nicklas Sigurdsson, Micael Bindefeld, Tina Nordström och Molly Hammar.

”Driver ingen politisk linje”

I boken skriver Micael:

”Man kan tycka vad man vill om processen moraliskt och etiskt”.

Till SvD försvarar han surrogatmödraskapet genom är poängtera att det är en väldigt vanlig och etablerad metod i USA.

– Jag driver ingen politisk linje, jag driver ingen opinionsbildning, utan det här handlar bara om vår längtan efter att bilda familj, ingenting annat. Jag berättar om de här sakerna för att vara transparent och undvika missuppfattningar och ryktesspridning, eftersom surrogatmödraskap är relativt ovanligt i Sverige, säger Bindefeld till tidningen.

Aftonbladet har sökt Micael Bindefeld.