Rolf Lassgård

Rolf Lassgård och Lena Olin möts på vita duken för första gången

Spelar huvudrollerna i ”Andra akten”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Två svenska giganter möts för första gången i svensk film.

Rolf Lassgård och Lena Olin gör huvudrollerna i ”Andra akten”.

– Jag tror och hoppas verkligen filmen ska kunna appellera till en stor publik och att vi får igång kärnpubliken till biograferna igen efter coronan, säger Rolf Lassgård om nya filmen.

Feelgood-historien ”Andra akten” har inte premiär förrän 11 november, men filmbolaget har alltså redan släppt en första trailer för filmen.

Det blir första gången två svenska filmgiganter möts på vita duken.
Rolf Lassgård och Lena Olin. Födda bara en vecka från varandra (hon är äldst) i mars 1955. Och de hade bara träffats en gång tidigare innan inspelningen.

– Men det minns inte Lena (skratt). Det var i början av 1980-talet. Hon var på Dramaten. Ulla Sjöblom hjälpte mig att få kontakt med en röstlärare som fanns där. Vi hade faktiskt en lektion ihop, Lena och jag, säger Rolf.
Lena Olin fick rollen i Philip Kaufmans Hollywood-film ”Varats olidliga lätthet” efter Milan Kunderas hyllade roman. Hon spelade mot Daniel Day-Lewis och Juliette Binoche och sedan blev det en internationell karriär för henne.

– Jag såg ju filmen och tyckte den var kanon. Vad gjorde jag då? 1988… jag höll på med ”Den stora vreden” på Folkteatern i Gävleborg. Vi höll på i två år på det där valsverket. Jag tänkte inte på mycket annat, då hade jag nog inte en tanke på att hålla på med film.

Rolf Lassgård och Lena Olin.

Han gjorde sina första stora filmroller i ”Önskas” och ”Min store tjocke far” ett par år senare.

– När Lena och jag nu möttes vid inspelningen av ”Andra akten” kändes det starkt att vi är generationskamrater. Vi har egentligen samma upplevelser men från olika sidor. Hon Dramaten och Hollywood, jag gick via en fri teatergrupp.

I ”Andra akten” spelar Rolf Lassgård en skådespelardiva av den gamla sorten. Självupptagen och vresig mot omgivningen. Efter en föreställning på Dramaten drabbas han av en stroke. Vägen tillbaka går via rehabilitering av en fysioterapeut, spelad av Lena Olin. Hon mår skit just då. Maken (Lars Väringer) har lämnat henne för den granne (Görel Crona) han har vänsterprasslat med.

– Jag ville jobba med Mårten (Klingberg, regissören) igen och göra något helt annorlunda än ”Min pappa Marianne”. Det var mycket det här att de här två är väldigt olika människor, men ju mer de lär känna varandra, ju mer dras de till varandra.

– I det läget var det inte bestämt att Lena skulle vara med. Men jag hade redan bestämt mig. Sedan kom Lena med, det var fantastiskt.

Titeln ”Andra akten” anspelar både på att den manliga huvudpersonen lever i teatervärlden och på att folk ska få ännu en chans i livet när det gäller kärleken på ålderns höst.

Är det något du funderar på med tanke på hur du lever nu?
– Ja, det är klart. Jag tycker ”Andra akten” är ett så fint namn. Det är inte bara kärleken, men naturligtvis vill man möta det igen, det vore inte dumt.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Ur filmen ”Andra akten”.
Publisert:

LÄS VIDARE

Stormare: ”Aldrig brytt mig om vad folk tycker”

ÄMNEN I ARTIKELN

Rolf Lassgård

Lena Olin

Görel Crona

Juliette Binoche

Mårten Klingberg

Daniel Day-Lewis

Milan Kundera