Höjde hyran 171 procent

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-03

Kungens hyresgäster protesterar mot ”marknadsanpassningen”

Kungens privata chaufför bodde i en lägenhet i hovstallet på 24 kvadrat. För den ville kungen att han skulle betala 3?800 kronor i månaden. Chauffören försökte överklaga i hyresnämnden, men förlorade.

Kungen har chockhöjt hyrorna i personalbostäderna och har legat i tvist med sina anställda.

När slottets drifttekniker fick sin hyra höjd med 171 procent fick han nog.

–?De försöker marknadsanpassa hyrorna. Men de har inte riktigt marknadsanpassade löner, säger han.

Kungens privata chaufför fram tills för ett halvår sedan har också protesterat.

–?Det är dåliga lägen­heter. Det är sånt buller och det är inte bra att bo där,säger han.

Chaufförens hyra höjdes hux flux med 48 procent. Både han och driftteknikern har bott i hovstallet på Östermalm i Stockholm där prinsessan Madeleine också har en lägenhet.

När männen inte godtog hyreshöjningen vände sig hovet till hyresnämnden.

Under förhandlingen berättade kungens chaufför att han flyttade till personalbostaden eftersom arbets­givaren ville ha det så. Han skulle bo nära arbetsplatsen, men i gengäld få lägre hyra.

Som chaufför åt kungen har han jobbat olika tider på dygnet och ibland tvingats sova på dagarna.

–?Lägenheten ligger ut mot gatan som är mycket bullrig och jag måste ha öronproppar för att kunna sova. Ventilationen är dålig, sa han under förhandlingen.

3?800 – för 24 kvadrat

Chaufförens tvåa fick en hyreshöjning från 4?586 kronor i månaden till 6 210. Driftteknikerns lilla lägenhet på 24 kvadratmeter och ett trinettkök fick en hyreshöjning från 1 400 till 3 800 kronor i månaden.

–?Fönstren i lägenheten är inte kopplade, en ruta går utåt och den andra inåt, sa han under förhandlingen.

Trots männens protester beslutade hyresnämnden att gå på hovets linje och höja hyrorna.Chauffören jobbar nu bara extra hos hovet och har bestämt sig för att flytta från hovstallet.

En tredje man som har jobbat som personalsekreterare hos kungen har bott på Slottsbacken. En tid efter att han hade slutat sin anställning fick han besked om att han var tvungen att flytta.

–?Jag blev lite förvånad med tanke på att ingen annan någonsin har behövt flytta på grund av att de har slutat sina tjänster om de inte har haft andra bostadsalternativ, säger han.

Hovet vände sig till hyresnämnden för att vräka mannen. Men han vann målet och bor kvar.

”I giftigaste laget”

Staten äger de aktuella fastigheterna, liksom många på Drottningholm och Djurgården. Men det är kungen som med sin speciella dispositionsrätt får hyresintäkterna.

Kungliga Djurgårdens förvaltning, som sköter arrenden och hyresavtal på Djurgården åt kungen, har blivit en riktig kassako. 2008 slutade med en vinst på över 12 miljoner.

För två år sen fick Skansen plötsligt ett brev från förvaltningen. Hovet ville marknadsanpassa Skansens arrende och höja årsavgiften med 81 procent.

–?Det var oväntat, säger Skansenchefen John Brattmyhr.

–?Utgångsförslaget var väl i giftigaste laget.

Skansen, som förvaltar stora svenska kulturarv, vände sig till hyres­nämnden och protesterade. Det slutade med att hovet prutade på sitt förslag.

–?Vi nådde en överenskommelse, säger Brattmyhr.

Ståthållare Lennart Ahlgren sköter en hel del hyresaffärer åt kungen.

–?Det är affärsmässiga uppgörelser, säger han.

Enligt Ahlgren har både personalbostäderna och många arrendatorer haft mycket låga hyror:

–?Det är riktigt att vi har sett över det här. Men vi är måna om att vi inte ska ta ut sista kronan. Vi ska inte vara giriga.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln