Så ska festivalerna hindra sexbrott

Publicerad 2016-07-08

Mer personal på plats och intern utbildning – men inga zoner med mansförbud. Så ska svenska festivalarrangörer motverka sexbrott. Det visar en genomgång som TT har gjort.

Den senaste tidens sexbrott på svenska festivaler har väckt starka reaktioner. Händelserna har också skapat eko i utländska medier som BBC och New York Times.

TT har varit i kontakt med ett tiotal svenska festivalarrangörer som alla säger att de tar situationen på allvar och jobbar aktivt med att förebygga sexbrott.

Extra folk

Stefan Kauppi, säkerhetsansvarig på Storsjöyran i Östersund, berättar att man började diskutera frågan i vintras efter att flera övergrepp anmäldes på festivalen We are Sthlm.

– Men det är klart att bilden förstärks efter de senaste händelserna. Det vi gör konkret är att vi har mobiliserat extra mycket folk. Vi samarbetar med frivilligorganisationer som tillsammans utgör närmare 200 personer som rör sig på och utanför området, säger Stefan Kauppi.

En av de festivaler som har hamnat i hetluften är Putte i Parken. Den anordnas på flera platser under sommaren. När musikfesten arrangerades i Karlstad tog polisen emot minst 35 anmälningar om sexuellt ofredande.

Niclas Lagerstam, chef för Putte i Parken, säger att man precis som tidigare jobbar med stor säkerhetsmedvetenhet kring festivalerna.

– Vi uppmanar också tjejer att anmäla. Sen ska vi försöka sätta upp anslag om hur man gå vidare när man har utsatts för sexuellt ofredande, säger Niclas Lagerstam.

Händer i publikhav

Han menar samtidigt att det är svårt att hitta enskilda förövare i en folkmassa.

– Det är i stora publikhav det händer. Vi gör vad vi kan, men vi kan aldrig punktmarkera varenda besökare.

Den 14 juli kommer Putte i Parken till Leksand och helgen därefter gör man ett nedslag i Kungsträdgården i Stockholm.

Livemusik Sverige, en intresseorganisation med runt 120 medlemmar, tillsatte i vintras en arbetsgrupp för att få fram förebyggande åtgärder mot sexbrott på festivaler. Elisabeth Rosenbrand är arrangör för festivalen Musikens makt i Luleå och ingår i arbetsgruppen. Hon bekräftar bilden av att festivalerna tar situationen på allvar.

– Vi ser det som positivt att problemet uppmärksammas. Jag vet inte riktigt vad det beror på att det kommer in fler anmälningar, men det handlar nog delvis om att anmälningar uppmuntras.

Enligt Elisabeth Rosenbrand har mediebevakningen fått det att framstå som att övergreppen är ett festivalproblem.

– Det här är ett samhällsproblem. Vi måste jobba bredare. Det finns inga enkla lösningar. Det handlar om normer som måste förändras.

Debattverktyg

Arrangörerna till Kulturkalaset i Göteborg berättade i veckan att man överväger att införa trygga zoner där enbart kvinnor får vistas. Elisabeth Rosenbrand tycker att det är ett bra initiativ, men ingen långsiktig lösning.

– Däremot kan det fungera som ett debattverktyg. Jag tycker att man ska vara försiktig med att kritisera de initiativ som görs, som Polisens "tafsa-inte"-kampanj". Annars är risken att ingen vågar göra någonting.

Andreas Nordström/TT