Anna Brolin: ”Jag är inte skitbra på att ta kritik”

Av: Stina Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Mikael Gustavsen/TV4

Till sommaren åker Anna Brolin till Ryssland för att bevaka fotbolls-VM.

Men på hennes populära blogg får sporten knappt ingen plats alls.

– Det är för att slippa få de där hårda kommentarerna, säger hon.

Sportjournalist, programledare, bloggare, utrikeskorrespondent. Anna Brolin, 37, har en lång karriär bakom sig, men är inte klar på långa vägar.

Efter att ha uppfyllt många av sina yrkesmässiga drömmar har hon nu som mål att hela tiden fortsätta utvecklas.

– Att uppleva fotbolls-VM i Brasilien på plats var verkligen en dröm. Nu tar jag det som det kommer och måste få ihop det med familjen också. Jag känner inte att jag måste sätta upp det där supermålet längre utan är mer glad över att att jag har ett jobb som utmanar mig fortfarande, säger hon.

Ingen Influencer

Brolin har 66 000 följare på Instagram och bloggar flitigt. Men influencer vill hon absolut inte kallas för.

– Jag tror att det inte går hand i hand att vara både journalist och influencer. Jag vill i alla fall inte medvetet influera andra, det finns ingen strategi från min sida. Däremot kan man dra nytta av en stor följarskara om man vill få ut stora budskap.

Som nyligen när hon hyllade sjukvården efter att hennes yngsta son på bara 2,5 månader låg inlagd på sjukhus i flera dygn, svårt sjuk av RS-viruset.

– Jag trodde ett tag att jag skulle kom hem utan bebis. Så illa upplevde jag att det var. När man ser sitt barn kippa efter andan, det går inte att beskriva, säger Anna Brolin.

Ett starkare band

I dag, drygt två veckor senare, är lilla Lio frisk men tiden efter har varit tuff.

– Man blir otroligt sliten. Jag sov inte många timmar de nätterna vi var på sjukhuset. Man vill vara den som finns där och ser allt och trycker på larmet om det behövs.

Hon berättar att efter händelsen blev bandet till sonen Lio ännu starkare än tidigare.

– Man känner också en sån tacksamhet och får perspektiv. Det är inte så mycket annat som spelar någon roll än att man får ha en frisk familj.

”Jobbar inte mer än andra”

Hon har precis börjat komma tillbaka efter mammaledigheten och får ofta kommentarer om hur mycket hon jobbar.

– Jag tror inte att jag jobbar mer än andra men mitt jobb kanske syns mer och då uppfattas det så, säger hon.

En annan fråga hon ofta får är hur hon lyckas kombinera familjelivet med karriären, något som gör henne smått irriterad.

– Jag tänker “får alla män och pappor samma fråga?” Men jag har sett att mina manliga kollegor ibland får frågan om de saknar sina barn. Det är inte lika vanligt, men jag har sett att det har hänt.

Undviker elaka kommentarer

Hon och maken Jesper Rohdborn är noga med att dela lika på föräldraledigheten eftersom att de bägge har yrken som gör det möjligt.

– Man får en väldigt jämlik relation. Det bidrar till att man inte får lika många störningar i relationen. Man får också mer förståelse för den som är hemma, hur tufft det är, och man har full förståelse för hur tufft det kan vara att vara borta från sina barn, säger Anna Brolin.

Hennes blogg handlar nästan uteslutande om familjelivet, och det finns en anledning till det.

– Det är delvis för att slippa få de där hårda kommentarerna av mer sexistisk karaktär. Jag hade en blogg för åtta år sedan när jag var baserad i Spanien och där var det tufft klimat i kommentarsfälten. Så att ha en mer livsstilsbaserad blogg innebär ett lite snällare klimat, även om man får känna på en och annan hård föräldrakommentar.

Kritiken mot henne

I dag är tonen i kommentarsfältet på både hennes blogg och Instagram betydligt snällare och hon upplever att hon ofta får hjälp av sina följare i olika frågor. De hårda orden och kritiken kommer istället när hon gör idrottsrelaterade jobb.

– På senare år så har klimatet hårdnat där tycker jag, och där tar inte en sådan nätjätte tillräckligt ansvar. Jag har till exempel inte fått kommentarerna om våldtäktshot borttagna initialt. Sedan är den tuffa tonen på Twitter svår att hantera tycker jag.

Det jobbigaste tycker hon dock är när folk går på hennes utseende.

– Efter att jag hade fått mitt första barn gjorde jag en sändning och fick höra “shit vad fet hon är” och de pratade om att jag hade gått upp i vikt. Det var precis efter förlossningen och man är så sårbar överlag då. Det var svårt att hantera, jag måste jobba på det. Jag är inte skitbra på att ta kritik alla dagar i veckan, säger hon.

”Biggest loser”

I sommar är det dags för fotbolls-VM i Ryssland. Då kommer hon inte att läsa de svenska tidningarna, just för att undvika eventuella negativa kommentarer som fortsätter spöka i hennes huvud under sändningarna.

– Men den största kritikern är ju mig själv, säger hon.

Under 2018 kommer hon även att vara programledare för den nya säsongen av ”Biggest loser”, en uppgift som hon ser fram emot.

– Det är en utmaning men också ett privilegium att få följa dem helt livsomvälvande situationer. Det har funnits fall då ”Biggest loser”-vistelsen i princip kan rädda livet för vissa deltagare. Även om inte jag ska ta åt mig äran för det så får man ändå vara med dem på resan.

Kärlekshyllning

Det allra viktigaste för henne under det kommande året är dock inte jobbrelaterat.

– Den största uppgiften just nu är att fostra våra söner till riktigt bra män.

Hon är medveten om att hon är lyckligt lottad på många plan i livet.

– Jag har fått världens bästa familj. Jag har en man som är helt fantastisk, han är min absolut bästa vän och jag känner mig lyckligt lottad som får leva med honom. Och att jag har två friska barn, just nu är det det absolut bästa, säger Anna Brolin.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN