Mandelmann

Mandelmanns efter byggstoppet: ”Vi ger inte upp”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Gustav och Marie Mandelmann fick avslag på bygglovet av länsstyrelsen.

Men paret har överklagat beslutet – och har inga planer på att ge upp sitt projekt.

– Jag tror att det här är så viktigt för bygden. Lövgrodor och bönder är lika utrotningshotade bägge två, säger Marie Mandelmann.

I somras fick Mandelmanns bygglov för att anlägga en ny parkering samt bygga ett orangeri och ett entréhus.

Men projektet kom att splittra byn Rörum på Österlen.

– Vi har fått våra fiskar varma på vägsamfällighetsmöten. Vi blir ganska så utskällda, berättade Gustav Mandelmann för Nöjesbladet i april.

Grannarna uttryckte bland annat en oro för att de lövgrodor som finns i närområdet skulle kunna störas av byggplanerna.

Och i september rapporterade Ystads allehanda att länsstyrelsen bestämt sig för att upphäva bygglovet.

Har överklagat

Men Mandelmanns ger sig inte, som har överklagat beslutet.

– Vi blev lite ledsna då. Vi tycker det är jättesorgligt, för vi och länsstyrelsen har ju samma mål. Vi skulle aldrig förstöra för en endaste lövgroda, tvärtom. Det var synd att de här tjänstemännen aldrig kom ut till oss, utan satt helt enkelt på ett kontor och bestämde i ett helikopterperspektiv. Vi har överklagat till ännu en instans och hoppas att de ska komma ut och se det här, säger Gustav Mandelmann till Nöjesbladet.

Ni ger alltså inte upp?

– Nej, gud nej. Det kommer bli jättemycket bättre för gården i sin helhet och det kommer inte bli fler besökare, säger Gustav Mandelmann, som förväntar sig besked i början av det nya året.

Tanken till projektet föddes ur ett ösregn förra sommaren, som fick bilarna att slira omkring på tv-böndernas besöksparkering. I vintras lämnade därför Gustav och Marie Mandelmann in en ansökan om bygglov för en ordentlig parkeringsplats. Ansökan omfattar även bygglov för en entrébyggnad med ett orangeri i. Men efter sommarens hetta och extremtorka finns det ytterligare en anledning till varför Mandelmanns anser att parkeringen kommer bli ett lyft för gården.

”Så sorgligt”

– Det som var så sorgligt i år var att de besökare vi hade fick parkera på en åker och då fick vi ta mindre gräs där till djuren. Det vill vi undvika och något vi skrev när vi överklagade. Just när det i år var sådan foderbrist så tvingas vi ta en åker till parkering där inga djur kan beta eller foder kan tas, säger Gustav Mandelmann och fortsätter:

– Herregud, vi lever av och för det här. Vi skulle aldrig förstöra något vi älskar. Vi har ju skapat de här lövgrodsdammarna och har fyra sådana som vi kommer lämna, såklart, helt orörda.

Hur är grannsämjan nu?

– Det är ju så att så fort man i ett grannskap gör något så kommer någon och säger att värdet på huset sjunker och så vidare. Vi har ju tidigare satt upp ett vindkraftverk och oj! Det var ju jätteuppståndelse då. Men nu tycker alla att det är fint – det stör inte, låter inget och det bidrar. Det är samma sak med det här bygget. Det kommer bli jättefint. Parkering med orangeri med citroner i och entréhus. Lövgrodorna kommer applådera de här citronträden och klättra i dem också, jag lovar dig, säger Gustav Mandelmann med ett skratt.

Mer stöd från grannarna

I dag upplever Mandelmanns att det framförallt är en granne som håller kvar i motståndet.

– Vi känner att vi har mer stöd nu när vi har pratat om det. När vi fick bygglovet från kommunen var det en granne som kom och sa grattis. Det var otroligt härligt, säger Gustav Mandelmann.

Marie Mandelmann lägger till:

– Jag tror att det här är så viktigt för bygden. Lövgrodor och bönder är lika utrotningshotade bägge två. Att det finns människor som kan sköta vår planet och natur, som vill bruka och vårda marken på ett vackert sätt, och att även jordbruk kan finnas kvar, det är ju jätteviktigt. Jag tror att om folk tänker till lite så blir det säkert bra i slutändan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Frankrike–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är kändisarnas grannfejder

ÄMNEN I ARTIKELN

Mandelmann

Mandelmanns gård