Ingvar Oldsberg talar ut i ”Breaking news”: Fick sparken i hemmet

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

På tisdagskvällen gav Ingvar Oldsberg sin första tv-intervju, sedan sparkades från Bingolotto i december.

Han berättar i ”Breaking news med Filip och Fredrik” att Folkspel överlämnade beslutet i hans hem.

– Det berörde mig inte. Jag är helt ärlig, säger Oldsberg till Nöjesbladet.

Ingvar Oldsberg, 72, sparkades från ”Bingolotto” i slutet av förra året då en internutredning visat på allvarliga arbetsmiljöproblem i tv-produktionen.

På tisdagskvällen talade han ut i ”Breaking news med Filip och Fredrik” på Kanal 5.

Beskedet levererades av Folkspels representanter hemma hos Ingvar Oldsberg. De bjöd på bullar, och meddelade att han fått sparken.

Bjöds på bullar – och fick sparken

– Det var ändå en överraskande avslutning på ”Bingolotto”-perioden, när de kommer hem till lägenheten efter instruktioner av TV4, och så kommer de in och säger nu är du uppsagd. Utan vidare förklaringar, säger han i programmet.

Oldsberg var förvarnad om att de skulle komma. När besökarna hade gått, högg han in på fikabrödet.

– De hade med sig bullar, så jag åt upp dem. Men det var på min önskan, säger han i programmet.

För Nöjesbladet utvecklar han:

– Utifrån diskussioner med TV4:s ledningsgrupp hade de kommunicerat dagen innan att de kommit fram till det här beslutet och av den anledningen kom Folkspels representanter den 8 december. Ingen har förklarat vad det beror på. Ingen har ringt. Jag ringde själv TV4 vad grunden var: ”Det vet vi inte”. De går på de här arbetssituationsgrejerna. Sedan dess har jag inte hört något. 2018 borde man få reda på varför man blir uppsagd, och så får man väl köpa det. Men hör man ingenting tyder väl det också på att det är någonting som är fel någonstans.

”Berörde mig inte”

Han tog emot beskedet med ro.

– Det berörde mig inte. Jag är helt ärlig. Var tid har sitt. Herregud, det kommer nya erbjudanden! Men det är synd om idrotts- och föreningslivet. Det var väl enda tanken, säger han och utvecklar:

– De (Folkspels representanter, reds. anm.) blev väl själva oroliga för framtid och vad som kommer att hända. Jag förstår dem i den situationen. Under den perioden som vi körde gick vi upp 30 procent i både försäljning och tittning. Det är de nöjda med och jag också, eftersom det är föreningslivet och idrottslivet som får kontentan.

Nöjesbladet har tidigare varit i kontakt med flera personer som jobbat nära Oldsberg under åren och beskriver hur han skapade en otrevlig stämning på arbetsplatsen, utsåg mobboffer och kunde skälla ut folk offentligt. Ingvar Oldsberg, som verkat i tv-branschen i 50 år, kan förstå om kollegor uppfattat honom som auktoritär i sin programledarroll, men nekar bestämt i sändningen att han skulle ha drivit något skräckvälde.

Anmälde TV4 till Granskningsnämnden

Programledaren har hela tiden hävdat att han inte fått veta vad som legat bakom beslutet. I februari anmälde Oldsberg TV4 till Granskningsnämnden.

– Vi tycker det finns olika kriterier som ett mediebolag ska uppfylla om saklighet och opartiskhet och så vidare. Min bedömning är att TV4 brutit på en rad punkter mot Granskningsnämndens regler, har Oldsbergs advokat Michael Fischbein tidigare sagt till Nöjesbladet.

1 av 3 | Foto: Kanal 5
Ingvar Oldsberg i ”Breaking news”.

Samtidigt ställde sig Granskningsnämnden tveksam till Oldsbergs anmälan.

– Det är ingenting som Granskningsnämnden för radio och tv prövar, kommenterade Johannes Wik, handläggare på myndigheten för press, radio och tv, men påpekade att det är nämndens ordförande som tar beslut.

TV4 fick förfrågan att medverka i ”Breaking news med Filip och Fredrik” men avböjde, meddelar programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i sändningen.

TV4: ”Oldsberg vet anledningen”

”TV4 har inga ytterligare kommentarer än de vi redan gett”, skriver Åsa Barsness, kommunikationsdirektör på TV4-gruppen,  i ett sms till Nöjesbladet och hänvisar till ett blogginlägg från 13 januari.

I det inlägget svarar hon på de anklagelser som Oldsberg riktat mot TV4.

Åsa Barsness skriver dessutom att Ingvar Oldsberg visst fått veta anledningen till beslutet.

Warner bros vd Johan Idering hälsar i ett sms:

”Warner Bros har inga kommentarer gällande Ingvar Oldsberg.”

Även Folkspels vd Hans Sahlin avböjer att kommentera.

”Breaking news med Filip och Fredrik” sänds måndagar till torsdagar klockan 22.00 på Kanal 5 och Dplay.

Publicerad:

LÄS VIDARE