Missförståndet som blev en förställning

Av: Emilia Berntsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Emil Jensen: ”Det brukar vara min djupaste källa till inspiration”

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Emil Jensen är nu aktuell med in nya turné "Flyktpotatis”.

Han kallar turnén för ”Flyktpotatis”.

Nu förklarar Emil Jensen bakgrunden till namnet.

– Det var som så mycket annat ett missförstånd från början, säger Emil Jensen.

Egentligen skriver Emil Jensen, 42, inte låtar utifrån ett visst ämne. Det var först när det nya albumet nästan var klart som han såg sambandet.

– Flykttemat var rätt tydligt, både verklighetsflykt och den mer fysiska flykten. Men även om jag belyser olika delar av begreppet så jämför jag inte någon som tvingas fly för sitt liv med någon som flyr från sitt liv. Det vore att förminska deras lidande, säger han.

”Flykt och potatis hör ihop”

Den 6 november drar Emil Jensen igång sin turné ”Flyktpotatis”, ett ord som växte fram ur en felsägning när han var liten och egentligen menade klyftpotatis.

– Det brukar vara min djupaste källa till inspiration, när jag missuppfattar någonting, säger Emil Jensen.

När han började vända och vrida på sitt påhittade ord insåg han snabbt att det fanns en större betydelse.

– Potatisen importerades till Sverige och nu är den ursvensk och dålig potatisskörd fick många svenskar att fly till USA. Så det finns någonting med flykt och potatis som hör ihop ändå, säger han.

Emil Jensen tycker att det läggs mycket fokus på att vi hela tiden vill lära oss något av historien.

– När vi faktiskt får en chans att visa att vi har lärt oss något, då får vi panik och blir så rädda att förlora våra egna privilegier så vi stänger gränserna. Det är som att kriget i Syrien blir sekundärt.

Vill väcka tankar

Emil Jensen beskriver sin politiska linje som ”solidarisk och öppen”, något som lyser igenom i hans låtar och mellansnack.

– På Gotland kom det fram en person efteråt och sa: ”Jag håller inte med dig om någonting av det du säger men det var det bästa jag har hört”. Och den kommentaren har jag burit med mig, säger han och fortsätter:

– Det jag kan göra bäst är ju att inspirera någon och väcka tankar. Men exakt vad det leder till varken vill eller kan jag styra. Mycket av det jag gör handlar rent grundläggande om att försöka sprida lite medmänsklig värme. Det är där allt måste börja och sluta.

Albumet ”Två naturliga armar” släpps idag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN