”Lill-Babs” till sjukhus med hjärtsvikt

”Vi ber er alla sända Barbro massor av kärlek”

Av: Leo Pettersson, Patrik Jäverbo, Katarina Forsberg, Stina Dahlgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Barbro ”Lill-Babs” Svensson har drabbats av hjärtsvikt och vårdas på sjukhus. 

På fredag fyller den folkkära artisten 80 år. 

– Hon mådde riktigt risigt i förra veckan. Hon hade varit förkyld, men sedan svullnade fötterna upp och hon åkte in till sjukhus, säger hennes manager Jan-Olov ”Joffe” Enbom.

Den populära sångerskan har länge lidit av hjärtflimmer. 

Men hennes tre döttrar skriver nu i ett uttalande att Lill-Babs även lider av hjärtsvikt.

– Jag pratade med henne förra veckan, då var hon väldigt förkyld. Men sedan mådde hon sämre och på sjukhuset ville de behålla henne för prover och tester, säger Jan-Olov Enbom 

– Hon är under utredning men jag har inte pratat med henne sedan hon skrevs in. Att fötterna svullnar så där är tydligen en konsekvens av sjukdomen. 

På fredag planerades en stor 80-årsfest för Lill-Babs, men firandet skjuts nu upp. Att ställa in har för övrigt aldrig varit den folkkära artistens melodi, även om hjärtproblemen har tvingat henne att avboka några framträdanden genom åren.

Under sitt långa artistliv har hon även drabbats av ganska allvarliga olyckor, men har trots det alltid satt plikten framför allt.

”Låt inte diagnosen begränsa dig”

När hon för några år sedan skadades under inspelningen av TV4-programmet ”Så mycket bättre”, och fick hela ansiktet sönderslaget, vägrade hon ställa in inspelningen. 

– Jag fick åka ambulans och blodet sprutade. Men att ställa in … nä, det gick ju inte. Det var väl torsdag, fredag, lördag, söndag kvar. Jag hade stora glasögon på mig. Och så gjorde TV4:s sminkös ett fantastiskt jobb med mig under de dagarna, säger Lill-Babs i dokumentären ”Lill-Babs – leva livet.”

I tidningen Status berättade hon så sent som förra månaden om sina hjärtproblem. 

– Det är viktigt att känna sig trygg med sin behandling. Låt inte diagnosen begränsa dig, säger hon till Status som är Hjärt- och lungfondens tidning.  

Lill-Babs tre döttrar, Kristin Kaspersen, Malin Berghagen och Monica Svensson ber nu om massor av kärlek till sin mamma i ett skriftligt uttalande.

Vår mamma Barbro ’Lill-Babs’ Svensson fyller 80 år nu på fredag den 9 mars. 

Tyvärr har mamma drabbats av hjärtsvikt och kommer i nuläget inte kunna fira sin födelsedag nu till helgen utan vi flyttar firandet tills hon mår bättre. 

Mamma kommer i stället fortsätta gå igenom de undersökningar som behöver göras på sjukhuset. 

Vi barn är här med henne och ber er alla respektera att vi och våran familj inte vill ge några kommentarer gällande hennes födelsedag eller hennes hjärtsvikt nu under veckan utan vi vill fokusera på vår mamma.

Men vi ber er alla att sända Barbro massor av kärlek så hon kommer på benen igen.

Kramar Monica, Malin och Kristin.

”Viktigast att hon blir frisk”

Barbro ”Lill-Babs” Svenssons 80-årsdag skulle ha firats med en privat middag och med en mottagning på söndag. 

– Det viktigaste är att hon blir frisk nu, säger Jan-Olov Enbom. 

– Det är inte så vikigt med festen. Hon har alltid brytt sig så mycket om andra, så det är roligt att se hur många hälsningar som strömmar in på hennes sida på Facebook. 

Sent i går kväll publicerade Kristin Kaspersen ett inlägg på sitt Instagramkonto. ”Tack alla ni som skriver så fina ord. Vi läser upp det för mamma och hon ler. Det stärker. Tack alla för er kärlek. Vi, hennes familj, är viktig för henne. Och det är även alla ni. Vi uppskattar er värme enormt. Hon är en fighter!”

1 av 2 | Foto: Maria Östlin / IBL Bildbyrå / Maria Östlin / IBL Bildbyrå /

”Världens bästa Barbro”

På sociala medier skickar flera vänner till ”Lill-Babs” krya på-hälsningar till henne.

”Älskade Barbro, må bättre snart. Är det någon som ger krämporna på nöten så är det du!”, skriver artisten Magnus CarlssonInstagram.

Malin Berghagen har lagt upp en bild på sig själv med sin mamma på Instagram tillsammans med texten: ”Mamma min hjältinna... älskar dig så innerligt!”.

Nanne Grönvall har kommenterat bilden med:

”Skickar massor av kärlek. Ja, hon är verkligen en hjältinna på alla sätt. Världens bästa Barbro, som vi alla älskar så mycket”.

Tess Merkel, sångare i Alcazar, skickar också sina lyckoönskningar åt Lill-Babs håll på Instagram.

”Vi älskar dej Barbro! Krya på dej så vi får fira dej så snart du e på benen igen. Du e en av de vackraste människor jag vet.”

Publicerad:

LÄS VIDARE