Tre dansbandstjejer talar ut i SVT:s dokumentärfilm

Publicerad:
Erica Sjöström, Sandra Estberg och Carolina Skaarup är med i ”Dansbandstjejer”.
Foto: SVT/Matz Eklund
Erica Sjöström, Sandra Estberg och Carolina Skaarup är med i ”Dansbandstjejer”.

NÖJE

Callinaz, Drifters och Martinez.

Tre dansband med färgstarka sångerskor. Filmen ”Dansbandstjejer” – i SVT1 under lördagskvällen – är ett närgånget porträtt av dem, på och utanför dansbanan.

Filmen regissör Matz Eklund har åtskilliga porträtt av artister bakom sig. ”Vill du dansa?” (2018) om och med Larz-Kristerz är ett, ”Eva – en lyckost” (2017) om och med Eva Eastwood ett annat.

Den här gången har han under ett och ett halvt år följt tre sångerskor i tre olika band:

Sandra Estberg, 39, i Martinez.

Erica Sjöström, 50, i Drifters.

Carolina Skaarup Lagerborg, 30, i Callinaz.

Karriär och privatliv

De berättar hur karriärerna började, om förebilder, om livet i turnébussen, om publiken, om hur man får ihop de många, många milen på vägarna med ett privatliv på hemmaplan, om män som är fräcka i käften just mot kvinnliga sångerskor, om kicken man får under dansbandsveckan i Malung och mycket annat.

Ingen av dem har ännu sett den färdiga filmen.

– Lite pirrig måste jag säga att jag är, säger Erica.

– Den blir kul att visa både för våra fans och en ny publik, säger Carolina.

– Jag vet ju vad jag bidragit med, det ska bli kul att se vad de andra tjejerna bidrar med, både på och utanför scenen, säger Sandra.

Alla är lite bekanta med varandra, de har mötts på turnéer och veteranen i trion, Erica, coachade Carolina när Callinaz gjorde sin första skiva.

Inte som de andra

Just Callinaz skiljer sig lite grann från de andra banden. Dels musikaliskt, de drar lite åt rockabilly-, country- och blueshållet, dels för att det är ett av få band som har en kvinnlig ledare.

– Först var jag med i ett punkband, sedan startade jag Callinaz när jag bara var 19, jag hade väl inte så mycket konsekvenstänk då (skratt), säger Carolina.

Coronapandemin har slagit hårt mot dansbanden. Den biten finns inte med i filmen.

– Vi har fått tänka utanför boxen. Vi har spelat in nya låtar och för våra fans har vi gjort egna Sommar-prat och spelat in ”Halv åtta hos Callinaz”-program, där vi lagar mat, säger Carolina.

– Martinez sa upp mig på grund av arbetsbrist. Bandet är vilande. Jag har gått på A-kassa och jobbat som personlig assistent och på lunchrestaurang. Det var lättare att få jobb på Åland än hemma och så bor min pojkvän där, därför bor jag där tillfälligt, säger Sandra.

Båda hoppas på en nystart för banden när det blir möjligt.

Knäcktes av corona

För Erica och Drifters blev pandemin knäcken.

– Bandet har funnits sedan 1962. Jag har sjungit med dem i 21 år. Redan innan covid-19 började en del av de ställen vi brukade spela på stänga ned. Pandemin blev knäcken för bandet.

Vad gör du nu?

– Har spelat in ett par solosinglar. Och så är jag sångcoach på Academy of Music and Business i Vara, det startades av låtskrivaren Andreas Carlsson, han som var med i Idol-juryn, säger Erica.


Foto: SVT
Erica Sjöström, känd från Drifters.

Namn: Erica Sjöström.
Ålder: 50.
Bor: Mellby, utanför Lidköping.
Familj: Make, 9-årig son.


Foto: SVT
Sandra Estberg i Martinez.

Namn: Sandra Estberg.
Ålder: 39.
Bor: Linköping, tillfälligt på Åland.
Familj: Pojkvän.


Foto: SVT
Carolina Skaarup i Callinaz.

Namn: Carolina Skaarup Lagerborg.
Ålder: 30.
Bor: Klippan, i Skåne.
Familj: Pojkvän.

Publicerad:

LÄS VIDARE