Yllefabrik i Norrköping blir konstmuseum

Av: TT

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Axel Öberg
I Norrköping, närmare bestämt i en gammal yllefabrik i industrilandskapet, öppnar Mikael Ståhl den 10 oktober sitt konstmuseum Ståhl Collection, där omkring 150 verk ur hans samling på 450 verk kommer att ställas ut åt gången. Pressbild.

En 100 år gammal textilfabrik i Norrköping blir Sveriges nya stora museum för samtidskonst. Konstsamlaren Mikael Ståhls drömmar om ett eget museum blir nu verklighet med Ståhl Collection.

Norrköpingssonen Mikael Ståhl har samlat modern konst i närmare 40 år, hans samling består av 450 verk av samtida svenska konstnärer som Cecilia Edefalk, Karin Mamma Andersson och Lena Cronqvist men också internationella giganter som Yayoi Kusama, Bjarne Melgaard och Anselm Kiefer.

Konsten har hängt i Mikaels Ståhls hem, på kontoret och på andra ställen, men nu samlar han all konst i sin egen konsthall. Den 10 oktober öppnar Ståhl Collection i industrilandskapet i Norrköping, i en gammal totalrenoverad yllefabrik vars två nedre våningsplan blir ett museum på 1 900 kvadratmeter – en yta lika stor som på Norrköpings konstmuseum.

Tackar vännen för konstintresset

Hur kommer det sig att man börjar samla på modern konst? I Mikael Ståhls fall beror det på mötet med den blivande galleristen Sten Eriksson. De träffades när de pluggade i Lund på 1980-talet.

– Jag har honom att tacka för mitt konstintresse, det var han som utbildade mig. Både vad gällde ny och gammal konst. Vi gjorde många konstresor utomlands tillsammans, säger Mikael Ståhl.

Sten Eriksson gifte sig med en tjej från Norrköping, flyttade dit och öppnade ett galleri. Det blev början på ett långt samarbete mellan de två vännerna, ända fram till det att Sten Eriksson i slutet av 1990-talet gick bort. Ståhl Collection är i mångt och mycket en hyllning till honom.

– Han hade tankar på att visa konst i industrilandskapet redan på 1980-talet, fast det mesta då låg närmast i ruiner, säger Mikael Ståhl.

Sedan dess har mycket hänt, gentrifieringen har dragit fram genom byggnaderna och gett dem nytt liv.

Drömmen om ett eget museum, där samlingen kan visas upp allmänheten, har funnits med Mikael Ståhl en längre tid. Men drömmarna blev till handling först för några år sedan, efter att han sålt den sista delen av familjeföretaget Henry Ståhl Fastigheter till Heimstaden för 3,7 miljarder kronor.

Visar 150 verk åt gången

Ståhl Collection skulle ha slagit upp portarna redan i våras, men öppningen sköts upp på grund av coronapandemin. Nu i början måste man tidsboka sitt besök, museet tar bara in tio personer per kvart. Men när pandemin är över ska fler och spontana besök vara möjligt.

– Det är stort intresse för museet här i Norrköping, och inte bara bland konstintresserade. Vi hoppas förstås locka besökare från resten av landet och på sikt även från utlandet, säger Mikael Ståhl.

Mikael Ståhls samling är stor. I konsthallen kommer omkring 150 verk att visas åt gången, tanken är att visa upp hela samlingen men i omgångar. Han har många favoriter bland verken, men när det gäller konstnärer heter de stora favoriterna Dick Bengtsson och Georg Baselitz.

– De är de viktigaste konstnärerna för mig rent känslomässigt, säger Mikael Ståhl.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN