Därför kommer svenskarna inte längre till Hollywood

Magnus Sundholm: De legendariska blågula damerna saknar efterträdare

HOLLYWOOD. Den rekordsvaga svenska valutan går ut över landsmännen.

De kommer inte längre hit.

Samtidigt försvinner det gamla gardet.

Det är middag med blågula förtecken i södra Kalifornien och bland gästerna skvallras det om legendariska damer.

De var dem man hörde talas om redan när man flyttade hit.

De hade de bästa historierna då och jag tvivlar på att någon slår dem i dag.

Tyvärr har vi mist några av dem, och med dem en bit Hollywoodhistoria.

Hollywood.

Min kompis bodde temporärt hos en av dem när han skilde sig. Många andra landsmän tog vid ett eller annat kristillfälle också sin tillflykt dit.

Det blev under åren känt som något av en svensk-central.

Men för kompisen var det en omtumlande period. Tung, såklart, av givna skäl. Men också märklig.

Vid middagen skrattar han åt minnet när han en dag ombads stanna på rummet med stängd dörr. Sånt är inget en 40-årig man är van att höra.

Orsaken, fick han till besked, var att en manlig besökare väntades. En stor hollywoodkändis, producent. En man i 70-årsåldern.

Gift, tydligen. Därav hemlighetsmakeriet.

”Knight rider” med David Hasselhoff.

Förbudet att lämna övervåningen gällde till det romantiska besöket var över.

Först då ropades kusten klar.

De här besöken var regelbundet återkommande under min kompis vistelse i huset. Reglerna förblev intakta. Något namn på mannen nämndes aldrig. Däremot ett kodnamn: Knight rider.

Att mannen hade kopplingar till tv-serien från 1980-talet med David Hasselhoff i huvudrollen är bara spekulationer, men till slut blev hemlighetsmakeriet i alla fall mest ett spel för galleriet. Genom fönstret kunde min kompis alltid se när vräkiga limousinen gled upp utanför huset.

Men i tysthet välkomnade han den hemlige gästen. Inte minst för att hyresvärden alltid blev på så gott humör.

Samtidigt var huset nystädat. Han berättade hur stearinljus tändes, hur det luktade parfym i rummen och hur den upplysta poolen rensades på löv.

 

En annan svenska hade romanser med några av de största skådespelarna från Hollywoods gyllene era.

Men detaljerna höll hon för det mesta för sig själv.

I dag är båda borta och vid middagsbordet blir det tyst om vem som kan tänkas axla manteln.

Den blågula gruppen har decimerats och till skillnad mot 1990-talet står Sverige inte längre för den största gruppen utländska studenter på skolorna i södra Kalifornien.

En ny era är här.

”The fall guy” har floppat

Veckans

Policy: Ökenbaserade Burning man är känd som en punkfestival där det fria uttrycket fått råda. Men nu stoppas en bild på ett propalestinskt konstverk från festivalens webbsajt. Kontroverser väntas.

Iskallaste: Britney Spears kritik mot exet Justin Timberlake verkar ha skadat hans karriär. Nya plattan har floppat och biljetterna till hans pågående turné reas ut.

Stopp: Det blev bara en säsong för Noomi Rapace och ”Constellation”. Apple har beslutat att dra proppen ur sci fi-serien som aldrig riktigt tog fart på strömningskanalen.

Minne: Christina Applegate uppger att hon led av anorexi under tv-åren med ”Våra värsta år”. Skådespelerskan berättar att hon svalt sig själv, att hon kunde gråta om hon åt sex nötter i stället för fem och att hon ville att revbenen skulle sticka ut.

Återförening: Närmare 20 år efter ”The simple life” återförenas Paris Hilton och Nicole Richie i en ny dokusåpa. Den första sändes 2003 till 2007. Det är inte känt vad de båda mammorna gör i den nya serien.

Chock: Ryan Gosling och Emily Blunt var med i förra sommarens hetaste filmer, ”Barbie” och ”Oppenheimer”. Nu har de precis floppat med actionkomedin ”The fall guy”. Hollywood befarar att sommarsäsongen kommer att fortsätta på samma vis.

ANNONS