Kleerup anklagar Måns Zelmerlöw för låtstöld

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NÖJE

Andreas Kleerup hörde Måns Zelmerlöws låt ”Run for your life” under en utekväll – och hajade till.

Han tycker nämligen att den är väldigt lik hans egen hit ”Longing for lullabies”.

– Det är låtstöld, konstaterar stjärnproducenten för Nöjesbladet.

Andreas Kleerup anklagar upphovsmännen till ”Run for your life” för plagiat – en låt som Måns Zelmerlöw framför på plattan ”Barcelona sessions” och som han själv har skrivit tillsammans med Gavin Jones och Robert Habolin.

På sin Facebook uppmanar Andreas Kleerup sina följare att lyssna på en bit ur Zelmerlöws låt och tycka till om likheterna. Kommentarerna är eniga – ”Run for your life” är lik Kleerups ”Longing for lullabies”.

– Jag upptäckte det här när jag var på min lokala pub och de spelade en låt som jag först trodde var en rockversion av ”Longing for lullabies”, men så var det inte det. Jag sa åt lite folk att kolla upp det där, men det hände inget mer. Men så var det en person som ringde och frågade om jag visste att det finns en låt som är en kopia av min låt. Och ja, det visste jag ju, säger Andreas Kleerup när Nöjesbladet når honom på telefon.

– Jag tänkte då att det är lika bra att lägga ut det här så folk kan lyssna, så får vi se vad det blir av det.

På vilket sätt upplever du att låten är ett plagiat av din egen?

– Ja, om man säger såhär: För att det ska vara en stöld så skulle inte den här låten funnits om inte den andra låten funnits. Och jag kan med nästan hundra procent säkerhet säga att det skulle den inte göra, säger han och utvecklar:

– Grejen är att hur ackorden faller är något jag kommit på själv och använt i flera låtar. Ackorden kommer på olika slag. Det är en grej som kom naturligt till mig, hur jag hör musiken ligga på annorlunda taktslag än vad poplåtar brukar vara, säger han

Vill nå en uppgörelse

Kleerup förklarar att poplåtar brukar byggas upp kring en fyrtakt medan han själv använder sig av en sex fjärdedelstakt.

– Det gör musiken intressant. Detta går att höra i låtar som ”3AM” och ”With every heartbeat”.

Planerar du att gå vidare med det här på något sätt?

– Ja, nu gör jag det. Förhoppningsvis kommer de som har gjort låten inse att det är fel och så får jag en del av den låten.

Han ser allvarligt på situationen och hoppas att parterna kan komma överens om en förlikning.

– Det är låtstöld och de har inte haft en tanke på att kontakta mig. Är man låtskrivare eller producent och har någon sorts känning på att det är något, så tycker jag att man ska höra av sig. Problemet ligger väl bara i att det är fel.

Vad skulle du vilja framföra till upphovsmännen?

– Att de kontaktar mig eller mitt förlag och gör en uppgörelse. Det är så enkelt att jag bör ha en del av den låten, för att det är för likt ”Longing for lullabies”. Det är inget mot Måns och de som har skrivit låten, men rätt ska vara rätt.

Nöjesbladet har sökt Måns Zelmerlöw via representanter för Warner Music, som låter hälsa att artisten är på semester och inte kan bemöta kritiken, samt att de själva inte kan kommentera något innan de har satt sig in i ärendet.

Nöjesbladet har även sökt övriga upphovsmän till ”Run for your life” utan framgång.

Publicerad:

LÄS VIDARE