Sanna Lundells och Micke Persbrandts misslyckade parterapi

”Hon hade absolut noll koll på beroendesjukdomar och tyckte: ’ni kan väl ta ett glas vin tillsammans’, det var helt sjuka tips”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

De har gått i parterapi – och skämtar dagligen om spriten, knarket och Mikael Persbrandts bipolära sjukdom.

I ”Hedman och Hedén – en beroendepodd” berättar Sanna Lundell om sitt medberoende.

– För att aldrig nånsin gå in i förnekelse kring de här sjukdomarna så pratar vi om bipolär sjukdom och beroendesjukdom i stort sett dagligen, hela tiden, och vi skämtar väldigt mycket om det, säger Sanna Lundell i podcasten.

Första försöket till parterapi blev ett fiasko för Sanna Lundell, 42, och Mikael Persbrandt, 57. Det berättar Sanna Lundell i podcasten ”Hedman och Hedén – en beroendepodd” där hon medverkar för att berätta om sitt medberoende.

– Jag och Micke började gå i parterapi hos en kvinna som jobbade inom Svenska kyrkan. Hon var väl utbildad parterapeut, men hon hade absolut noll koll på beroendesjukdomar och terapi. Hon var så här: ”Kan ni inte testa att dricka ett glas vin tillsammans?”. Det var helt sjuka tips när jag tänker tillbaks, vi kan skratta så mycket åt att vi gick hos henne tre gånger, Micke tyckte att hon var så bra, säger Sanna Lundell med ett skratt.

”Mitt medberoende började skena”

Mikael Persbrandt har berättat öppet om sitt missbruk, med både alkohol och droger, i självbiografin ”Så som jag minns det”. Sanna Lundell och Persbrandt har varit ett par i 15 år och har tre barn ihop. Hur svårt Persbrandts missbruk var tog tid för henne att förstå.

MIkael Persbrandt och Sanna Lundell.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
MIkael Persbrandt och Sanna Lundell.

– Efter ett år tillsammans, efter att vi hade fått vår första son började jag förstå att han inte bara var en partyknarkare eller drack för mycket och att det här skulle gå över. Jag började förstå att han hade grava problem och mitt medberoende började skena, säger Sanna Lundell i podcasten.

I sin självbiografi beskrev Mikael Persbrandt hur han efter sambon Sanna Lundells krav tog in på en rehabklinik på Kanarieöarna och hur han direkt satte sig på balkongen med en flaska konjak:

”Drack och glodde på havet tills jag tröttnade, och därefter gick jag raka vägen ut på krogen och raggade upp kokain. Det gick på tio minuter. Herregud, en så jävla idiotisk plats för en kokainmissbrukare under behandling; transithamnen för hela Europas kolaimport”.

Skämtar om missbruket

Mikael Persbrandt har också diagnosen bipolär sjukdom och Sanna Lundell berättar i ”Hedman och Hedén – en beroendepodd” om hur ett sätt att hantera medberoendet och parets problem är att ständigt prata om det.

– Vi är extremt medvetna, det är den stora skillnaden och den stora räddningen, säger hon i podcasten.

– Vi har ett öppet samtalsklimat. För att aldrig nånsin gå in i förnekelse kring de här sjukdomarna så pratar vi om bipolär sjukdom och beroendesjukdom i stort sett dagligen, hela tiden, och vi skämtar väldigt mycket om det.

Publicerad:

LÄS VIDARE