Sebastian Staksets ”Sommar” ett mörkt väckelsemöte

Rapparens mörka förflutna och vikten av förlåtelse

Sebastian Stakset i sin sommarkrans.

Från kriminell till frälst.

Sebastian Staksets ”Sommar” är ett väckelsemöte som vill stoppa gängskjutningarna och kanske kan det.

Flickvännen hotar med att ta sitt liv om han lämnar henne.

Men han är trött på deras destruktiva dynamik, han gör slut. Och hon tar livet av sig.

Det mörka avstampet i Sebastian Staksets ”Sommar” är bara början. Vi fortsätter i en halvapart avstickare till Ukraina där han efter Rysslands invasion bedriver kyrkligt hjälparbete, en vän till honom hittar i en sprängd lägenhet en liten rosa barnstövel. Fyraåringens fot sitter ännu fast däri.

Ja, ni hör ju.

 

Skolan var ett helvete, lärarna var med och mobbade men det var andra ungar som stod för sparkarna i mage och huvud. Han började hata mobbarna, lärarna och sig själv. Alkohol och cannabis i 13-årsåldern, vidare till våld, död och fängelse där han träffar helt fel sorts kompisar som leder till ännu mer och ännu grövre kriminalitet och gangstergruppen Kartellen.

Droger, värdetransportrån. Han lär sig att spränga. Blir en ”gatuindoktrinerad extremist”, till föräldrarnas sorg.

”Fortfarande var jag helt vilse”, säger han. Så tuff men samtidigt så liten.

Stakset har skildrat sin destruktiva ungdom i bland annat i biografin ”Bara ljuset kan besegra mörkret” och det passar fint som fortsättning till Katrine Marçals ”Sommar”, en analys av den destruktiva mansrollen, i förrgår. De tuffa männens värld, men här på speed, bokstavligt talat: mord, överdoser. Röster som skriker i huvudet. Destruktivitet som föder mer destruktivitet.

 

Man blir matt av lyssningen, men så här är förstås livet för många i utanförskapsområden (”ont om psykologer men gott om droger”), det är ett reellt samhällsproblem. Och kanske lockas de, i sällsynta fall som detta, till ”Sommar” och P1.

Då lär det inte skada att låtlistan är idel ”tuffa”, men lågmälda, män.

För sedan mötte Sebastian Stakset gud och Jesus (ännu en värld jag själv inte har jättestora ingångar i) och förlåtelse. Jag är säker på att han är en viktig förebild för många, och att hans historia sätter fingret på stora problem i vårt samhälle.

 

I morgon pratar: Farshid Jalalvand.

Följ ämnen i artikeln