Marie Mandelmann om sin stora sorg

Av: Benjamin Andrée

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Marie Mandelmanns liv förändrades på ett ögonblick när hon var 8 år gammal. 

I Mandelmanns sommarprat i P1 berättar hon om traumat från barndomen. 

– Jag funderade länge på om jag skulle berätta, men det är ju något som har präglat hela mitt liv, säger hon till Nöjesbladet.

I Gustav och Marie Mandelmanns sommarprat i P1 i dag berättar Marie om en händelse i barndomen som har präglat hela hennes liv. Hennes lillasyster blev påkörd av en bil och omkom mitt framför ögonen på henne.

Marie var 8 år. Lillasystern 4 år.

– Jag funderade länge på om jag skulle berätta. Men är det något jag ska dela med mig av så är det en sådan här sak. Det påverkar hur man tacklar livet. Det är så många som förknippar oss med att allt är så fantastiskt, men vi har också haft svårigheter och har kämpat i livet, säger hon och fortsätter:

–  Att möta den djupaste sorgen gör ju att man även kan möta den största glädjen. Stora konflikter blir inte betydelsefulla. Det finns så mycket som är viktigare i livet. Livet är så skört. 

1 av 3 | Foto: Eero Hannukainen / IBL Bildbyr / [downloaded]
Marie Mandelmann.

”Det var väldigt svårt”

Att spela in sommar­pratet var svårare och tuffare än Marie hade väntat sig, och det var inte självklart för Mandelmanns att tacka ja.

– Det är en ära att få frågan, men det är stor skillnad mellan att göra tv och att sommarprata. Hur dumt det än låter så kan jag gömma mig bakom kameran när jag spelar in tv. Här är det mer personligt eftersom jag berättar om händelser som har påverkat mig mycket. Jag kan säga att det var väldigt svårt att få ihop programmet. Men det blev bra till slut, säger Marie Mandelmann.

Traumat från barndomen har även påverkat hur hon ser på sina egna barn, kring uppfostran och regler.

– Det har alltid funnits där i bakhuvudet. I vissa situationer har jag varit väldigt noga, som att de inte ska dricka alkohol innan de har fyllt 18 år. Väldigt tydliga ramar. Men samtidigt är det viktigt att våga släppa iväg dem. De måste få luft under vingarna och få prova på livet. Man måste våga för annars lever man inte.

Vad vill du att lyssnarna ska få med sig efter att ha lyssnat på ditt och Gustavs sommarprat?

– Jag vill att de ska få med sig en bild av att livet inte är en dans på rosor. Att alla kämpar och att vi alla har något att jobba med i livet.

”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 i dag, och finns som podd på Sveriges radios hemsida.

Publicerad:

LÄS VIDARE