Mandelmanns oro inför kommande säsongen

Tvingas till ändringar efter krisen – kritiska mot EU-regler

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

Med ännu en succésäsong i bagaget gör sig Mandelmanns nu redo för den kommande sommaren – och säsongen.

Om det blir ännu en extremtorka återstår att se, men några speciella krisförberedelser finns än så länge inte med i planeringen.

– Det ska inte vara något fejk, vi måste skildra verkligheten, säger Marie Mandelmann.

Under vintern har svenska folket ännu en gång fått följa sina Marie Mandelmann, 54, och Gustaf Mandelmann, 53, och deras liv på gården i Djupadal.

Säsong tre, som gick i mål i går, präglades mycket av sommarens värmebölja.

Extremtorkan gjorde att mängder av djur tvingades skickas till nödslakt och bondeparet blev tvungna att avliva 80 tackor och 100 lamm.

Nu måste de köpa in nya djur till gården.

– Man får ju bygga upp det sakta, för det kostar en hel del, säger Marie Mandelmann.

Paret har tidigare uttryckt att de haft svårt att få det att gå ihop ekonomiskt och under inspelningen av första säsongen gick de back.

Hur inköpet av nya djur kommer påverka ekonomin vågar hon inte uttala sig om.

–Det beror på vad vi ställs inför i år och det vet vi ju inte än. Det vi måste tänka på är att acklimatiseras till klimatförändringarna och det är jättesvårt.

Kan bli färre djur på gården

Marie Mandelmann menar att de eventuellt behöver dra ner på antalet djur ytterligare för att få fodret att räcka.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL

– Det är ingen som vet hur många djur vi vågar skaffa. Vi tänker över hela situationen för att det ska bli ett hållbart jordbruk. Vi vet inte var vi landar än. Jordbruksverket vill ha det välbetat, men man kan ju inte ta in så mycket djur så att det inte finns foder när det kommer en torrsommar.

Framtiden får utvisa om det blir ännu en torka, men någon speciell krisplan inför kommande sommaren har de ännu inte kommit fram till.

– Det är klart att de (produktionen, reds. anm.) gärna skulle vilja ha djur, men de ser också att det är väldigt viktigt att följa vår gård i den här framtiden med klimatförändringar. Det ska inte vara något fejk, vi måste skildra verkligheten.

Bröt mot EU-reglerna

Under den gångna sommaren var paret tvungna att ta till vissa knep för att få fram mat till djuren, som också innebar att bryta mot EU:s regler kring betesmarker, vilket tidningen Land var först med att rapportera om.

De hade inte tagit itu med alla små träd och buskar som de var förpliktigade att ta bort enligt bestämmelserna och tack vare detta kunde de se till att korna på gården inte dog av svält.

Men Marie Mandelmann menar att regelbrottet inte är något allvarligt utan säger att det snarare rör sig om att de har en annan syn på hur markerna ska skötas.

– Vi ligger på gränsen ibland och tycker att man tar bort lite för mycket sly om rensar, men vi har inte fått några anmärkningar.

Hon anser att det är Jordbruksverket som borde tänka om inför den kommande sommaren.

– De måste också gå in och tänka “vad händer vid klimatförändringar?”, för när det kommer en sån här torrsommar behöver vi kunna mata djuren med löv också. Det är så vi tänker.

Just nu jobbar Mandelmanns på en ny kokbok, ”Mandelmanns söta”, och har samtidigt påbörjat inspelningen av säsong fyra av succéprogrammet.

Publicerad: