Landets främste lyxlirare

Uppdaterad 2016-07-06 | Publicerad 2010-06-23

Lyxkåkar i fyra länder Privatjet och flygterminal Lyxyacht Biosalong

Det sägs att hustrun en gång krävde franskt mineralvatten till privatjetens dusch.

Uppdraget att styra upp brudparets bröllopsresa gick till landets främste lyxlirare.

Kungafamiljens rike vän – mångmiljardären Bertil Hult, 69.

Det är en av cheferna inom Bertil Hults miljardimperium som berättar om fruns franska mineralvattendusch.

Han tillägger att det kan vara en skröna.

Men sant eller inte – Bertil Hult är till skillnad från andra svenska miljardärer en erkänd lyxlirare.

Vi har Ingvar Kamprad med sina Ikea-korvar till lunch. H&M-familjen som jobbar hårt på sin vanlighetsfasad. Abba-Benny med sitt dragspel.

Bertil Hult är något annat.

Han är en person som enligt affärspressen har konsumtionsvanor för uppemot en miljon i månaden.

Nu har brudparet flugits ner på smekmånad i hans privata Dassault Falcon, värd runt en kvarts miljard, och slussats vidare i hans egen lyxyacht.

Och det är ingen tillfällighet att det blev Bertil Hult som fick uppdraget.

Det finns en flera decennier lång vänskap mellan kungen och den ordblinde entreprenören. Kanske har den förstärkts av deras gemensamma problem med dyslexi.

”Han är rik och det märks”

Bland de näringslivsprofiler som anses stå kungahuset närmast finns bland många andra BP:s Carl-Henric Svanberg, Nordic Capitals Robert Andreen, Securitas Melker Schörling och Café Opera-ägaren Alessandro Catenacci.

Kända namn, flera av dem miljardärer. Men ingen av dem har tillnärmelsevis lika stor rutin på extravaganser som Bertil Hult.

– Vi kan sammanfatta det så här: Han är en rik person och det märks, säger en av cheferna inom hans koncern, EF.

När Bertil Hult firat familjens födelsedagar, där kungafamiljen varit med, har han anlitat världsstjärnor som Rod Stewart, Diana Ross, Elton John, David Copperfield och Stevie Wonder till de privata festerna.

– Vad ska man säga? Han är verkligen generös. Samtidigt kan han vara extremt, extremt tuff när det gäller företaget, säger en av EF-cheferna.

Med pedantisk precision, hårda nypor och språkresejätten EF Education som grund har den fåfänge miljardären genom åren byggt upp en förmögenhet på uppskattningsvis tio miljarder kronor.

Liksom Ikea är EF-koncernens struktur ett hemligt virrvarr av ägarstiftelser, holländska holdingbolag och dotterbolag. En EF-chef berättar för Aftonbladet att inte ens några av de högsta cheferna har full insyn. Det uttalade syftet med hela affärsupplägget är att betala så lite som möjligt i skatt.

Det är inget Bertil Hult hymlar med.

– Självklart, det är inget jag behöver dölja, har han sagt till Svenska Dagbladet i en av få intervjuer.

Villan – 800 kvadratmeter

För Hult började allt 1965 efter en kortvarig karriär som t-shirtförsäljare. 24 år gammal bildade han Europeiska Ferie-skolan och arrangerade gymnasieelevers språkresor till England. Företaget gjorde snabbt succé.

Under många år bodde han utomlands innan han i början av 1990-talet flyttade hem till Sverige.

Här blev hans lyxiga vanor snabbt en följetong.

Det började med en villa på 800 kvadratmeter i Djursholm. Fortsatte med lyxrenoveringar för 85 miljoner. Privatjet för 250 miljoner. Egen terminal på Bromma flygplats. Lyxvåning på 500 kvadratmeter med egen biosalong. Lyxkåkar i Schweiz, Spanien, skånska Torekov och Beaver Creek i USA.

Och så fortsätter det.

Fick stryk av läraren

På senare år har han blivit känd för sitt engagemang för dyslexiforskning, ett engagemang som förenat honom med kronprinsessan. Bertil Hult led av läs- och skrivsvårigheter innan ordet dyslexi ens existerade. Kanske kommer hans engagemang från att hans lärare på en privatskola med jämna mellanrum gav honom rejält med stryk när han inte hängde med.

Bertil Hult har också, utöver seglingsintresset, kopplingar till BP:s hårt kritiserade styrelseordförande Carl-Henric Svanberg. Louise Julian, Svanbergs fästmö, var tidigare Hults närmaste medarbetare som vd för koncernen. Enligt tidningen Affärsvärldens källor hamnade hon dock i onåd hos Hult och kallades ”ansvarslös”. Nu har Hults son tagit över språkimperiet och Louise Julian finns inte längre kvar som vd.

Bertil Hult har genom åren gjort få intervjuer men i en Dagens Industri-intervju berättar han, trots de fortsatt dyra vanorna, om en mättnad på pengar.

– Efter det att man har nått en viss nivå avtar nyttan och glädjen av pengar. Uttrycket att man bara kan äta sig mätt en gång är sant.

Aftonbladet har sökt Bertil Hult.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln