Kulturpolitik

Amanda Lind: Nu är det upp till bevis

Av: 

TT

NÖJE

Publikrestriktionerna lättar för den hårt pressade kultur- och nöjesbranschen. Men i stället för förväntade 500 personer i publiken får man nöja sig med 300.

För två veckor sedan blev besvikelsen stor i kulturbranschen när regeringen meddelade att man inte avsåg att höja publiktaket för konserter och andra kulturevenemang. Beskedet motiverades med att smittspridningen i samhället gick åt fel håll.

Nu blir det en försiktig höjning, till 300 i stället för 500 som många i branschen hoppats på. Kulturminister Amanda Lind (MP) säger att man kommer att fortsätta föra en dialog med Folkhälsomyndigheten men att arrangörerna måste ta större ansvar när de nu får hantera ett större publikantal.

– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja att kunna genomföra arrangemang och nu får de ta det här ansvaret. Det här betyder inte att faran är över i Sverige och ett stort ansvar vilar på arrangörerna, säger Amanda Lind under pressträffen.

TT: Kan gränsen höjas till 500 personer om arrangörerna sköter det på ett bra sätt?

– Vi har gett ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att titta på det. Nu är det upp till bevis för arrangörerna att följa de rekommendationer och råd som utfärdats för arrangemang.

TT: Innebär det här att fler i branschen kan klara sig ekonomiskt?

– Det ser väldigt olika ut om du är en liten arrangörsförening eller en stor privat teater. Vi har skjutit till miljoner i riktat stöd. Men det här innebär att alla de som har längtat efter att ha kultur och idrott i sina liv får se en match eller teaterföreställning. Det betyder mycket för vårt samhälle, säger Amanda Lind.

"Första beviset"

Flera kulturinstitutioner välkomnar den nya gränsen på 300 personer.

– Det här är det första beviset på att man faktiskt tror på det som vi har sagt att vi har möjlighet att ta ansvar för. Det hade såklart varit ännu bättre om vi hade kunnat gå upp till 500, men vi har full förståelse för att smittspridningen ökar i samhället. Det här är ett sätt att möta både det och det ansvar som vi har sagt att vi klarar att ta för att skydda publiken, säger Birgitta Svendén, vd och operachef vid Kungliga Operan i Stockholm.

TT: Tänker ni nu genomföra ytterligare åtgärder för att möta just den ökande smittspridningen?

– Vi tycker nog att det som vi har presenterat tidigare innebär ett tillräckligt bra mottagande av publiken. Vi har så stora ytor och så många in- och utgångar att man inte ska behöva stå och trängas någonstans.

Peter Fornstam, vd för Svenska Bio, säger att det är ett välkommet besked för biografägarna.

– 300 är för de flesta biografer väldigt bra. Det här klarar 95 procent av alla Sveriges biografer, förutom några stora salonger.

Kan påverka varsel

Det höjda publiktaket kan innebära att biografbranschen inte behöver genomföra de varsel man har förberett, säger Peter Fornstam.

– Jag har suttit i fackliga förhandlingar om att lägga ett varsel på 50 personer, delvis beroende på den här gränsen och på grund av oklarheterna kring permitteringsreglerna efter årsskiftet. Så det här är en väldigt välkommen nyhet för oss. Svenska producenter har tvekat med att gå ut med svenska filmer som är klara på grund av 50-gränsen, så det har slagit mot hela näringskedjan. Men det här beslutet drar nog pluggen ur den här frågan.

Joppe Pihlgren på Svensk Live säger att beskedet är efterlängtat men befarar att det inte kommer att hjälpa särskilt många i branschen ekonomiskt.

– Jag hade önskat att man kunde tänka mer dynamiskt och titta på respektive ställes förutsättningar. Det här innebär att några arrangörer kan komma igång litegrann och det är bra, men samtidigt ska man komma ihåg att vår planeringshorisont är lång.

De nya restriktionerna gäller från 1 november. Joppe Pihlgren säger att det därför blir svårt att starta upp biljettförsäljning till konserter som inte ligger i närtid. Men han ser trots allt beskedet som ett steg i rätt riktning.

Peter Fornstam på Svenska Bio hade även han önskat en tidigareläggning av det nya publiktaket.

– Vi står just inför höstlovet, det hade varit väldigt skönt om det hade gällt från i morgon. Det är en av våra bästa veckor på året som vi nu inte får med. Så det kommer lite sent, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Petter Stordalen om krisen under pandemin och kärleken: Därför älskar jag svenska Märta

ÄMNEN I ARTIKELN

Kulturpolitik

Scen

Coronaviruset

Stefan Löfven