Therése Lindgren om nya pälstrenden: ”Oroande”

Vintageexperten försvarar: ”Jag menar att det är tvärtom”

Publicerad 2024-01-27

Kim Kardashian, Kendall Jenner och Dua Lipa är bara några av alla kändisar som omfamnat den nya trenden Mob wife – där en av de viktiga beståndsdelarna är pälsplagget.

Influencern och djurrättsaktivisten Therése Lindgren tycker att modet är oroande.

– Det är förkastligt och går inte att ursäkta på något sätt, säger hon.

Samtidigt ökar nu efterfrågan på päls bland svenska klädköpare.

Vinterns stora trend som just nu dominerar mångas Tiktok-flöden är kaxig men eventuellt inte helt oproblematisk.

Mob wife, som enklast översätts till ”gangsterfru” flörtar med estetik som påminner om 80-tal och stökig glamour – tänk ”Sopranos.”

Den tidigare populära och minimalistiska clean girl-looken spås snart vara ett minne blott.

Beiga kläder, strama hårknutar och ”no makeup -makeup” sägs i stället ersättas av leopardmönster, röda naglar och stora guldmycken – men viktigast av allt – päls.

Sedan en tid tillbaka har flera stora Hollywoodkändisar, inklusive Kardashian-klanen, fallit till föga för den återuppstådda pälstrenden. Men i deras kommentarsfält gör sig kontroverserna påminda – är det verkligen okej att bära päls?

Therése Lindgren.

Therése Lindgren: ”Förkastligt”

Influencern och djurrättsaktivisten Therése Lindgren, 36, har noterat intåget av Mob wife-trenden och tycker att den är oroande.

– Specifikt pälsen tycker jag definitivt är oroande. Det är förkastligt och går inte att ursäkta på något sätt, varken ur ett djuretiskt eller ett hållbarhetsperspektiv, säger Lindgren.

Hon menar att päls är problematiskt oavsett om det handlar om nyproduktion eller vintage.

– Ju större efterfrågan det blir även på vintage, desto mer kommer det att produceras i slutändan, säger hon.

Therése Lindgren.

Stylisten: ”Finns en medvetenhet bakom vintagepäls”

Theresa Skjolden är stylist och vintageexpert. Hon använder själv päls, både ofta och gärna.

– Självklart använder jag päls. Alternativet är att låta den ligga och skräpa eller slänga den och köpa en ny päls av plast, säger hon.

– Det finns ingen produktion som är bättre än att använda det som vi redan har. Så enkelt är det.

Theresa Skjolden menar att vintagepälsen faktiskt också signalerar en medvetenhet.

– Har man en vintagepäls, så lär folk, speciellt de som kan mode, se att det här inte är en ny päls. När man bär den står man för att man använder det som redan finns. Jag går inte och köper nåt nytt, utan jag är medveten. Det tycker jag är trendligt om nåt, säger hon.

Stylisten och vintageexperten Theresa Skjoden använder päls ofta och gärna.

Finns det inte någon risk att vintagepälsen upprätthåller trenden och i slutänden även påverkar nyproduktionen?

– Ja det finns en del som menar detta. Jag menar att det är tvärtom, säger Theresa Skjolden och fortsätter:

– Om vi använder vintagepälsen av rätt anledning och inte bara för att det är en trend här och nu, då visar vi att det är okej. Jag kan tycka att om djuret har satt livet till för 45–60 år sedan, då kan man åtminstone hylla djuret genom att använda pälsen. Jag tror inte att det är nån risk att man spär på nyproduktionen. Så pass medvetna är vi 2024 att vi aldrig ska köpa en ny päls.

Branschen bekräftar: Efterfrågan har ökat

Om det är Mob wife-trenden, den pågående vargavintern eller någonting annat som gjort att pälsen plötsligt tycks göra comeback går inte att säga säkert. Men klart står det att efterfrågan på päls, både ny och begagnad, har ökat.

Enligt siffror från Tradera har försäljningen av pälsar mer än fördubblats för perioden 1 december 2023 till 15 januari 2024 – jämfört med samma period i fjol.

På Blocket har antalet sökningar på päls ökat med hela 37 procent mellan november och december. Det går även att hitta annonser med pälsar under sökordet mobwife.

Björn Eriksson är affärs- och kvalitetschef för Saga Furs, ett internationellt pälsauktionsbolag baserat i Finland. De säljer vidare all päls som produceras i Sverige och exporterar till hela världen.

Även han bekräftar en ökad efterfrågan globalt.

– Vi har en ökad efterfrågan på mink för tillfället, det har vi. Sedan hösten har vi sett en klar förändring där det börjar svänga mot det positiva, så att säga.

Han är dock tveksam till att nyproduktionen kommer att öka speciellt mycket i takt med efterfrågan.

– Det gör det säkert i någon mån, men det kommer nog att ske väldigt långsamt för produktionen har blivit så pass liten från vad den varit förut.

Följ ämnen i artikeln