Maj Sjöwall: ”Så blev Gunvald Larsson till”

Uppdaterad 2019-07-29 | Publicerad 2016-07-13

Berättar om händelsen i ”Sommar i P1”

Hon beskrivs som Sveriges första deckardrottning och hon är Martin Becks och Gunvald Larssons moder.

Nu berättar författaren Maj Sjöwall hur karaktärerna blev till.

- Ett någorlunda behärskat rus är inte så dumt för att sätta fart på fantasin, säger hon i ”Sommar i P1”.

Författaren Maj Sjöwall, 80, skapade tillsammans med livskamraten Per ”Pelle” Wahlöö grunden för vad som skulle bli den svenska deckargenren.

I tio böcker från 1965 till 1975 fick svenska folket stifta bekantskap med poliserna Martin Beck och Gunvald Larsson – två karaktärer som följt med i svensk litteratur och tv i över 50 år.

Nu berättar Sjöwall hur den senare av de två kom till.

– Vi tyckte att Martin Beck hade fått ett för konfliktfritt förhållande till Kollberg, hans bästa vän, och behövde en kollega som vållade honom en del besvär och som gjorde hans position under polischefen och över sitt team lite mer komplicerat, berättar hon i sommarpratet.

Hittade ”Gunvald” på väg hem från krogen

Karaktärerna i böckerna, som senare har gestaltats på vita duken av bland andra Peter Haber (Martin Beck) och Mikael Persbrandt (Gunvald Larsson) är mer eller mindre hämtade ur verkligheten.

Sjöwalls och Wahlöös idéer föddes ofta på resor, hotell, tåg och i barer. Och ibland efter några glas.

– Ett någorlunda behärskat rus är inte så dumt för att sätta fart på fantasin, säger hon.

Gunvalds gestalt hittade de på väg hem från krogen.

– Vi tog en taxi hem från Operabaren och Pelle sa ”titta på chauffören, det är ju Gunvald!”. Vi frågade om han ville hänga med upp och ta en fika, det ville han. Hans utseende var Gunvald Larssons. Så kunde det gå till, säger Sjöwall.

Hyllar Persbrandt

Tidigare i år passade Maj Sjöwall på att hylla Mikael Persbrandt efter att Gunvald Larssons karaktär hade skrivits ut ur filmerna.

– Jag anser att Mikael Persbrandt är en av Sveriges bästa skådespelare. Jag anser också att ska man spela en figur som är ganska så enkel och inte så förfärligt nyanserad i ett trettiotal avsnitt så kan jag tänka mig det blir lite tjatigt, sade Sjöwall då.