Mejla

Magnus Sundholm

Tjejerna dominerar den nya filmvågen

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Det vore fel att kalla Hollywood jämställt. Men nu går det i alla fall att se ljuset i slutet av tunneln.

I vår och sommar sköljer en våg över oss med sköna, oberoende och starka tjejer som på alla fronter kan mäta sig med killarna.

I ”Spy” är det kontorsråttan Melissa McCarthy som blir superspion. I ”Hot pur­suit” är det Reese Witherspoon och Sofia Vergara som lurar skjortan av korrupta poliser och knarksyndikat. I ”Mad Max” hamnar Tom Hardys huvudfigur i skymundan när Charlize Theron blir stenhård hämnare. Så där fortsätter det.

Att denna våg är här för att stanna visar ”Pitch perfect 2”.

Ingen trodde väl riktigt på dramakomedin i körvärlden när den första filmen med Rebel Wilson och Anna Kendrick kom 2012.

Men redan då hade succén ”Bridesmaids” visat att filmer om tjejer inte nödvändigtvis måste vara bara för tjejer.

Sverige är väl representerat i vågen. Och för första gången på länge handlar det inte om Alexander Skarsgård och Joel Kinnaman. I stället är det Alicia Vikander, Rebecca Ferguson och Noomi Rapace.

Att vi på en och samma gång har tre blå­gula skådespelerskor i Hollywoods hetluft är unikt. Men inte oförtjänt.

Flitigast är Vikander. Hollywood Reporter häpnar över att 26-åringen medverkar i sju filmer som släpps under nio månader i USA. I scifidramat ”Ex-machina” med Oscar Isaac är hon fenomenal. Lika bra är hon i Sverigeaktuella ”Testament of youth”.

Filmen som förväntas locka störst publik är dock ”Mission: Impossible - rogue nation”, där Ferguson blivit nyckelspelare i gänget med Tom Cruise, Simon Pegg och Ving Rhames. Efter det dyker hon bland annat upp i ”Florence Foster Jenkins” där hon spelar mot Meryl Streep.

Sett med blågula ögon således - och med tanke på den nuvarande trenden - ser bioframtiden riktigt spännande ut.

1 av 3

HOT OR NOT

”Wayward pines”. Tv-serien med Matt Dillon är äntligen här. Den påminner om ”Twin peaks”.

Nu är det dags för USA att möta ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Den marknadsförs som en nordisk ”Forrest Gump”.

”Tomorrowland”, med George Clooney i en av huvudrollerna, är visserligen en familjefilm, men det räcker inte som ursäkt.

Publicerad: