J A Bayona: Skådespelarna skulle bli allt mer härjade

Regissören om kannibalismen i Netflix ”Snöns brödraskap”

Publicerad 2024-01-04

Ett flygplan kraschar i Andernas bergsmassiv mitt under smällkalla vintern. 72 dagar utan mat. De som överlever, gör det genom att till sist äta upp sina kamrater.

Allt skildras i Netflix-filmen ”Snöns brödraskap”, premiär i dag.

– När kannibalismen väl hade börjat, erbjöd de döende sina kroppar. Det finns många sorters humanism, säger regissören J A Bayona.

Det var i oktober 1972 som flygplanet kraschade i gränstrakterna av Chile och Argentina. Ombord fanns ett rugbylag med mest ungdomar på väg till en match i Chiles huvudstad Santiago. Av 45 passagerare överlevde rätt många själva kraschen. Men kyla och hunger tog kål på många ju längre de tvingades uthärda i snöhelvetet och ingen hittade dem. När de till sist hittades var de 16 kvar. De hade överlevt genom att äta av sina döda medpassagerare.

Historien filmades 1993 av Hollywood med Ethan Hawke i en av huvudrollerna.

– Det finns en film till. Och ett tiotal böcker. Pablo Viercis bok var speciell för att han hade känt många i laget, både de som överlevde och de som dog, från barndomen. Jag läste den, pratade med de överlevande och de dödas släktingar och visste att det fanns en mer realistisk film i historien. Inte så mycket action, utan en film som mer handlade om känslor och solidaritet, säger den 48-åriga spanska regissören.

J A Bayona.

J A Bayona: ”Fråga min terapeut”

För sex år sedan gjorde J A Bayona stora Hollywoodfilmen ”Jurassic world: Fallen kingdom”. År 2012 gjorde han ”The impossible”, om en familj som drabbas av tsunamin i Thailand.

Vad var svårast att återskapa på film, tsunamin eller den hemska flygkraschen?

– Tsunamin. Den scenen förberedde jag i ett år.

Varför dras du till sådana här historier?

– Fråga min terapeut. Det är en historia som går rakt in i hjärtat när man får möta människor tagna till gränsen, och över den, när de hamnar i den här situationen.

Enzo Vogrincic och regissören J A Bayona.

”Skådespelarna skulle bli allt mer härjade”

Han provfilmade över 2 000 okända unga skådespelare från Uruguay och Argentina. Filmade i 140 dagar. Några scener på platsen för flygkraschen. Andra i Sierra Nevada-bergen i Spanien, på 2 000 meters höjd.

– Vi filmade i kronologisk ordning för att skådespelarna skulle bli allt mer härjade även på riktigt. Få längre hår, långa skitiga naglar och så vidare. Det gjorde att de bättre kunde identifiera sig med de som de gestaltade.

Liknar kycklingkött

Regissören frossar inte i scener där folk äter av varandra. Men när de gör det framför kameran, liknar det rått kycklingkött.

– Det är det inte. Jag säger inte vad de åt (skratt). Men det var inget konstigt.

Historien om rugbylaget som kraschlandade i Anderna berättas i "Snöns brödraskap". Pressbild.

Vi träffas under filmfestivalen i Venedig i höstas. Två dagar senare ska ”Snöns brödraskap” vara avslutningsfilm – efter prisutdelningen, där man kan tänka sig att vinnarna sedan mest bara vill festa och ha kul.

Är det rätt tidpunkt för en film där folk äter upp varandra?

– Tack för den frågan… fast där fick jag ju en vinkel på mitt tacktal till efterfesten. Det är en tuff film, men de som har sett den har blivit mycket berörda.

Följ ämnen i artikeln