Sångaren om livet med Parkinsons: ”Såklart jättejobbigt”

Av: Frida Söderlund

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Anders Wejrot / AFTONBLADET / 4030
Uje Brandelius fick diagnosen Parkinsons sjukdom för ett år sedan.

Det har gått ett år sedan han fick diagnosen.

Nu berättar Doktor-Kosmos sångaren Uje Brandelius om livet med Parkinsons sjukdom.

– Jag vet inte hur länge jag kan fortsätta stå på en scen, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon.

Musikern Uje Brandelius, 45, trodde att en nerv satt i kläm.

Men det skulle visa sig vara något betydligt allvarliga.

För ett år sedan fick han diagnosen Parkinsons sjukdom och i TV4:s Nyhetsmorgon berättar han hur det är att leva med sjukdomen.

– Beskedet var lite som en blixt från en klar himmel, även om jag kanske borde ha anat så hade jag verkligen inte det. Det var såklart jättejobbigt. Det var skrik och gråt och skrika i kudden några dagar, säger han i programmet.

”Finns inget sen”

Brandelius var mitt uppe i arbetet med en ny föreställning, som skulle handla om livet som förälder, när beskedet kom. Nu handlar föreställningen i stället om det som faktiskt hände: om en person mitt i livet som får ett plötsligt sjukdomsbesked.

Den obotliga sjukdomen kan yppa sig på flera olika sätt, men det vanligaste är stelhet och skakningar.

– Min vänsterarm fungerar sådär. Det går lite långsammare att skala lök, knyta skor och knäppa skjortan, säger Brandelius.

Kommer att bli sämre

Musikern säger att han är medveten om att han kommer att bli sjukare och att han inte kan veta hur fort, eller långsamt, sjukdomsförloppet kommer att fortskrida.

– Jag vet inte hur det ser ut för mig om 5–10 år. Jag vet inte hur länge jag kan fortsätta stå på en scen. Rösten kan påverkas, minnet kan påverkas. Då får man lite bråttom och tänker ”vad var det jag drömde om att göra nu då”. Det är dags att göra det nu, för sen kanske inte riktigt finns för mig, säger han.

Publicerad: