Tv-profilens drag – för att hjälpa sin sjuka mamma: Rop på hjälp

Linn Lund anmälde sin mamma till ”Min klassiker”

Publicerad:

NÖJE

”Robinson”-profilen Linn Lund anmälde sin mamma till ”Min klassiker” i hopp om att kunna hjälpa henne ur sin depression.

Nu berättar mamma Susanne Nordqvist om den tuffa utmaningen – och vägen tillbaka.

– Jag har ju brutit ihop efter träningar, men glädjen att komma i mål efter tio timmar på skidor eller 19 timmar på cykelsadel – den har varit enorm, säger hon till Nöjesbladet.

Våren 2018 bestämde sig Linn Lund, 29, för att söka in till ”Robinson”.

Hon hade under en längre tid tagit hand om sin mamma som mådde psykiskt dåligt och kände att hon behövde komma iväg en stund.

Och plötsligt kom beskedet: hon hade blivit antagen.

Det dröjde dock inte länge innan glädjen byttes ut mot tvivel.

– Det var ju samtidigt så här: vad ska jag göra med mamma? För hon var ju med mig hela tiden, jag var ju hennes stöttepelare, säger hon till Nöjesbladet.

Men mamma Susanne Nordqvist, 57, uppmanade dottern att ge sig iväg på äventyret, och så fick det bli.

– Hon såg ju på mig också att vi kanske var tvungna att sära på varandra. Hon tog för mycket energi av mig och jag kunde inte släppa henne heller. Så jag åkte.

1 av 5 | Foto: TV6
Susanne Nordqvist i tv-programmet ”Min klassiker”.

”Ett rop på hjälp”

I drygt två månader var Linn Lund helt bortkopplad från omvärlden, inklusive sin mamma.

Under tiden hon befann sig på ”Robinson”-ön väcktes en förhoppning om att allt skulle ha blivit bra när hon kom hem igen.

Men så blev inte fallet. I stället hade läget försämrats och mamma mådde sämre än någonsin.

Hon kände då att hon var tvungen att göra något drastiskt och i ett försök att få mamma på fötterna igen anmälde hon henne till TV6:s nya satsning ”Min klassiker”.

Programmet går ut på att vanliga människor får hjälp med att ta sig an utmaningen ”En Svensk klassiker”, som är en kombination av Vasaloppet, Lidingöloppet, Vansbrosimningen och Vätternrundan.

– Jag skrev rakt ut att ”det här är ett rop på hjälp”.

Efter ett tag blev hon uppringd av produktionen, som berättade att de gärna ville ha med hennes mamma i programmet.

Var orolig över hur folk skulle reagera

Mamma Susanne Nyqvist tackade ja, trots att hon först inte kände sig helt bekväm med att ta sig an utmaningen framför kameran.

– Det var väldigt jobbigt i början tyckte jag. Jag är fortfarande inte riktigt bekväm med sånt, men på något sätt vande man sig, berättar hon för Nöjesbladet.

Hon oroade sig även för hur folk i hennes omgivning skulle reagera när de fick veta hennes historia och när klipp från programmet började rullas ut i sociala medier mådde hon först mycket dåligt.

– Inte ens min familj eller mina bästa vänner visste ju om hur dåligt jag har mått under många, många år. Det är ingenting man går runt och pratar om direkt. Folk ser ju om man har brutit benet, men det syns inte utanpå hur dåligt man mår psykiskt.

Men responsen hon möttes av visade sig enbart vara positiv och i dagsläget är hon tacksam över att dottern beslutade sig för att anmäla henne till programmet.

– Det är ju inte som att jag ser fram emot att visa upp mig i tv, men kan jag hjälpa bara en enda människa att förstå att det inte är fel att må dåligt – och att man kan genomföra mycket fastän man mår dåligt – då är jag nöjd.

”Fan, jag klarade det”

Även om det lär dröja innan Susanne Nordqvist blir helt frisk så menar hon att ”Min klassiker” har hjälpt henne en bra bit på vägen.

I dagsläget mår hon bättre än vad hon gjort på mycket länge.

– Jag har ju förstått så här i efterhand att det har varit nyttigt. Jag var ju tvungen att kliva ur min komfortzon. Jag har inte kunnat sitta kvar i min soffa och vara ledsen, det har bara varit att ta tag i saker, säger hon och fortsätter:

– Jag har ju brutit ihop efter träningar, men glädjen att komma i mål efter tio timmar på skidor eller 19 timmar på cykelsadel – den har varit enorm. Att känna att ”fan, jag klarade av det”.

”Min klassiker” sänds i fem avsnitt och har premiär 18 november på Viaplay, TV6 och Viafree.

Publicerad:

LÄS VIDARE