2015 starkt bioår för små besökare

2015 ser ut att bli ett finfint filmår.

Även för den yngre publiken. ”Paddington”, ”Fåret Shaun” och Disneys nya bulliga robot finns bland nästa års höjdare.

Barnfamiljer bär biobranschen.

Jag såg ”Paddington” i London i veckan och den är alldeles underbar. Michael Bonds första bok om björnen från Peru kom 1956. Nya filmen har kvar hjärtat i historien, placerad i nutid. En listig kombination av den klassiska barnboken och hur det är att komma som främling till ­dagens England.

En kärleksförklaring till London, åtminstone tanken om London. Och till apelsinmarmelad.

Berättad med den moderna filmteknikens möjligheter, många påhittiga visuella grepp. Familjen Browns hem som ett dockskåp. Digital björn, i övrigt skådespelare. De bästa.

Vid premiären den 16 januari är filmen svenskdubbad, vilket inte stör när björnar pratar. Kan tyskar och fransmän förbli kulturnationer med ständigt dubbad engelskspråkig film kan vi kanske tåla Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters och Nicole Kidman med svenska röster.

Fler djur från England.

”Fåret Shaun” är en kul serie kortfilmer från genierna på Aardman. De har tidigare välsignat världen med ”Wallace & Gromit” och ”Flykten från hönsgården”. Nu har de gjort långfilm av ”Fåret Shaun”. Se trailern.

Jag var på inspelningen i Bristol i somras och såg ännu mer. Man skrattar sig tårögd. ”Fåret Shaun” kan bli ett av bioårets utropstecken 2015. Svensk premiär 13 februari.

En annan trailer som roar är den för ”Big Hero 6”, animerad komedi från Disney. Förhandsskvaller från Hollywood jämför med framgångarna för ”Frost”.

Som varit en succé även i Sverige. Årets mest sedda biopremiär än så länge.

Den som tittar på biotoppen märker att familjefilmer svarar för stora intäkter. ”Legofilmen”, ”Draktränaren 2” och ”Rio” har sålt många biljetter.

Årest mest sedda svenska film är ”Bamse och tjuvstaden” som nått 315 000 biobesökare, följd av ”LasseMajas detektivbyrå”, nu 260 000 biobiljetter. ”Pojken med guldbyxorna” hamnar nära 200 000.

Det behövs alla sorters filmer. Men de som lyckas locka alla åldrar och få oss att skratta tillsammans värmer hjärtat i vintertid.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln